Izbornik
Međunarodni učenički projekt “I tvoj glas može biti dio rješenja”

sv. Petar Orehovec manjaPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ugostila je 3. prosinca 2015., u Maloj kući dječjih prava, učenike Osnovne škole Sveti Petar Orehovec i njihove goste iz Srbije, učenike Osnovne škole “Ivo Andrić” iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca. Oni su je došli izvijestiti o svojem zajedničkom projektu pod nazivom “I tvoj glas može biti dio rješenja”, koji provode u sklopu prekograničnog školskog partnerstva ACES (Akademija srednjoeuropskih škola). S djecom su bile i voditeljice projekta Stojanka Lesički i Martina Sokač iz Hrvatske te Jelena Drmanac i Dragana Babović iz Srbije, a pridružio im se i ravnatelj OŠ S. Petar Orehovec Stjepan Lučki.

Tema prošlogodišnjeg međunarodnog projekta ACES bila je “Potaknimo solidarnost – Brinimo o drugima i dijelimo ono što imamo!”. Ove godine fokus projekta škole su usmjerile na slijepu i slabovidnu djecu u Hrvatskoj i Srbiji.

U susretu s pravobraniteljicom učenici su predstavili zvučnu knjigu za djecu, koja je nastala kao rezultat ovoga projekta, a također su najavili kako se pripremaju za snimanje dokumentarnog filma o životu slijepe osobe.sv. Petar Orehovec vecaUpravo na Dan osoba s invaliditetom – 3. prosinca, projekti poput ovoga promiču dječje sudjelovanje i solidarnost te su djeca svojim primjerom pokazala kako je za promjenu stava prema osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju najvažnija unutarnja volja, želja za učenjem te spremnost dijeljenja svojih iskustava i znanja s drugima.
Na susretu je sudjelovala i članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Kana Halić Kordić koja je goste upoznala s djelovanjem MMS-a.
Učenici su razgledali izložbu “Poznajem i poštujem dječja prava” te s pravobraniteljicom i njezinim savjetnicama porazgovarala o tome koliko djeca poznaju dječja prava i koliko o njima uče u školi, i u Hrvatskoj i u Srbiji.