Izbornik

Animirani filmovi djece iz cijelog svijeta na festivalu RAFI&VAFI

Animirani filmovi djece iz cijelog svijeta na festivalu RAFI&VAFI

Svečanom dodjelom nagrada i projekcijom filmova nastalim na radionici stop animacije za djecu, u Varaždinu je 2. lipnja 2019. završio ovogodišnji 10. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih. Festival je trajao od 27. svibnja do 2. lipnja i već se drugu godinu zaredom održava u dva grada – Varaždinu i Rijeci. U prvom dijelu festivala, u Rijeci, prikazano je 76 filmova profesionalnih autora za djecu, pri čemu je nagrade dodjeljivao dječji žiri.

U Varaždinu se odvijao drugi dio u kojem se natjecalo 86 filmova čiji su autori djeca i mladi iz cijeloga svijeta. Organizator međunarodnog festivala animiranog filma djece i mladih je studio VANIMA iz Varaždina, a zemlja partner ove je godine bila Kanada.

“Tijekom ovih 10 godina koliko radimo festival, prepoznati smo i od strane profesionalnih animatora, ali i udruga i festivala u svijetu koji se bave animacijom. Festival svake godine raste, što pokazuje i sve veći broj prijavljenih filmova”, istaknuo je direktor festivala Hrvoje Selec, na otvaranju varaždinskog dijela festivala. Naglasio je i kako je jedan od ciljeva festivala njegovati animirani film i educirati djecu i mlade o drugim kulturama.

Mladi filmaši u Varaždinu su se natjecali u kategorijama MINI (djeca do 10 godina), MIDI (11 – 14 godina) i MAXI (15 do 18 godina), a njihova je animirana ostvarenja ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Marko Dješka iz Hrvatske, Eva Cvijanović iz Kanade (autorica nagrađivanog animiranog filma “Ježeva kuća”, prema tekstu B. Ćopića) i Vassilis C. Karamitsanis iz Grčke.

VAFI & RAFI je prepoznat u svijetu kao festival koji pridaje pažnju temama koje se bave djecom i dječjim pravima i što se svake godine posebna nagrada Plavi VAFI dodjeljuje filmu koji najviše promiče dječja prava. U izboru te nagrade već godinama zajedno sudjeluju UNICEF-ov ured u Hrvatskoj i Ured pravobraniteljice za djecu RH, a ove im se godine priključila i Agencija za elektroničke medije sa svojim portalom medijskapismenost.hr. Žiri u sastavu: Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda

UNICEF-a te Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, dodijelio je 1. nagradu Plavi VAFI filmu “Plesanje za sebe”, čija je autorica 11-godišnja djevojčica iz Ito studija u Pekingu u Kini. Dodijeljene su još četiri ravnopravne druge nagrade, među kojima se našao i film Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina, pod naslovom “Munje gromovi i naši strahovi”.

Dodjeljujući nagrade predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu istaknula je kako su svi oni koji pomažu djeci da se izražavaju putem animiranog filma ujedno i promotori dječjih prava – ponajprije prava na slobodno i kreativno izražavanje – te im je zahvalila na njihovom radu s djecom i podršci koju im pružaju.

Stručni žiri odlučio o je o pobjednicima u svakoj pojedinoj kategoriji. Prvu nagradu u MINI kategoriji osvojio je animirani film iz Novosibirska u Rusiji “Problemi sa solarnim sustavom ili misterij crne rupe“, u MIDI kategoriji film “Zmajevi Marittena” iz Tajvana, a u MAXI kategoriji film “Selfie” iz Slovenije. U svakoj kategoriji dodijeljno je još po četiri ravnopravne druge nagrade, a među njima su bili i dobitnici iz Hrvatske: u kategoriji MIDI nagrađen je varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA za animirani film “Košćecovi kukčeki”, a posebno priznanje dobio je film “Pravi kokot” FKVK-a iz Zaprešića.

Sljedeće godine zemlja partner u organizaciji VAFI&RAFI festivala bit će Irska.

Dobitnici nagrade Plavi VAFI iz Kine i Hrvatske