Izbornik

Članovi MMS-a raspravljali o dječjoj participaciji u školi

Članovi MMS-a raspravljali o dječjoj participaciji u školi

Drugi “veliki” sastanak Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, koji je okupio članove MMS-a iz cijele Hrvatske, održan je 19. siječnja 2018. u Zagrebu u Maloj kući dječjih prava. Glavna tema sastanka bilo je istraživanje pravobraniteljice o tome kako djeca ostvaruju svoje pravo na sudjelovanje u životu škole, odnosno koliki je njihov utjecaj u predlaganju i provođenju zajedničkih akcija u razredu ili školi, u donošenju odluka i rješavanju problema koji se izravno tiču učenika. Riječ je o projektu pod nazivom “Participacija djece u sustavu odgoja i obrazovanja”.

S aktualnostima u provođenju tog istraživanja članove MMS-a upoznala je voditeljica istraživanja dr. sc. Ivana Jeđud Borić te ih je pozvala da pomognu u procjeni primjerenosti upitnika za djecu koji će se koristiti u istraživanju. Mladi savjetnici u raspravi su dali niz korisnih zapažanja koja će koristiti istraživačkome timu.

U nastavku su zajedno s pravobraniteljicom Helencom Pirnat Dragičević te voditeljicom MMS-ovog tima Davorkom Osmak Franjić i ostalim savjetnicama pravobraniteljice raspravljali o drugim aktualnim pitanjima, nastavili neke rasprave koje se otprije odvijaju na zatvorenom elektroničkom forumu i dogovarali se o suradnji s drugim organizacijama za zaštitu prava djece i sudjelovanju na predstojećim skupovima o zaštiti prava djece.

Sastanak je bio prekratak za sve što su željeli reći, ali sve se moralo obaviti u ograničenom vremenu kako bi se mladi savjetnici još istoga dana mogli vratiti svojim kućama u Zagreb, Zlatar, Karlovac, Osijek, Suhopolje, Hreljin, Pićan, Split i Solin. Na rastanku ih je razveselila vijest da će na sljedećem sastanku, koji će se održati u travnju i trajat će dva dana, biti više vremena za druženja i razgovore i izvan “dnevnoga reda”.