Izbornik

Dani dječjeg filmskog stvaralaštva u Sisku

Dani dječjeg filmskog stvaralaštva u Sisku

Od 3. do 6. listopada 2019. Sisak i njegov Dom kulture Kristalna kocka vedrine bili su središte talentiranih mladih filmaša iz cijele Hrvatske na 57. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Ova najstarija manifestacija u Hrvatskoj posvećena filmskom stvaralaštvu djece osnovnoškolske dobi, koju organizira Hrvatski filmski savez, „putuje“ po hrvatskim gradovima iz godine u godinu pa ju je sada ugostio Kinoklub Sisak kao suorganizator, u partnerstvu s dvije osnovne škole: OŠ Katarine Zrinske Mečenčani iz Donjih Kukuruzara i OŠ braće Ribar iz Siska. Ured pravobraniteljice za djecu već godinama prati ovu reviju dječjih filmova te je u njegovom žiriju već dugi niz godina savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, koja među prikazanim dječjim radovima  odabire filmove za Festival prava djece. Uz nju su članovi žirija ove godine bili snimatelj i nagrađivani autor filmova Boris Poljak te akademski grafičar i filmski autor Tomislav Šoban.

Na reviju je ove godine prijavljeno više od 220 dječjih filmova pristiglih iz filmskih družina u osnovnim školama i kinoklubova. Selekcijska komisija u sastavu: redateljica Čejen Černić Čanak, producentica i redateljica Marina Andree Škop i profesorica „medijskih“ kolegija na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu Astrid Nox, za prikazivanje je odabrala 89 filmova. Filmovi su se natjecali u šest kategorija među kojima su i ove godine najbrojnije animirani (27) i igrani film (26), slijede dokumentarni film (12), radionički (10), TV reportaža (8) te kategorija slobodnog stila (6).

Prikazani filmovi slika su dječje svakodnevice, njihovog viđenja svijeta, ali i njihovih filmskih sklonosti i interesa. Osobito su zanimljivi dječji dokumentarni filmovi koji progovaraju o ozbiljnim i važnim temama, kao što su život djece izbjeglica iz Sirije čija obitelj je našla novi život u Hrvatskoj, svakodnevni izazovi s kojima se suočava dječak koji ima bolest „staklenih kostiju“, običaji Roma i specifičnosti života u romskom naselju, karijera mlade boksačice, školske ljubavi i simpatije ili priča učenice o tome kako se osjeća kao jedina djevojčica u „muškom“ razredu.

Djeca vole slobodu koju im pruža animirani film u kojem mogu stvarati nova bića i svjetove, oživljavati zmajeve, patuljke, duhove i bića iz svemira pa čak udahnuti život krumpirima, hrenovkama ili šumskim plodovima. Maštovita i duhovita ostvarenja te istraživanje različitih tehnika animacije pokazuju da se uz dobre voditelje i vrlo mladi autori od, primjerice, šest do devet godina, mogu pokazati vrlo uspješnima. Da igrani film doživljavaju kao mogućnost za igru, djeca su pokazala snimajući često žanrovske filmove: krimiće, trilere, horore, ali i komedije pa čak i mjuzikle. U izboru tema filmova i reportaža mladi filmaši pokazali su svjesnost o problemima vršnjačkoga nasilja, cyberbullyinga, anoreksije, siromaštva i beskućništva, ali su također znali prepoznati zanimljive sugovornike, odabrati djecu koja se ističu svojim talentima, hobijem ili zanimljivim karakterom. Pomoću filma izrazili su i svoja razmišljanja i preokupacije, očekivanja od sebe i odraslih te poslali važne poruke.

Specifičnost je dječje filmske revije da, uz stručni žiri odraslih, filmove ocjenjuje i dječji žiri koji također dodjeljuje nagrade u svim kategorijama. Ove godine to su bili učenici Osnovne škole braće Ribar iz Siska, koje je za tu zadaću pripremila i vodila u žiriranju Martina Mladenović iz Kino kluba Sisak. Sve o nagradama koje su dodijelili stručni i dječji žiri možete pročitati ovdje.

Valja istaknuti da proteklih godina revija dječjeg filmskog stvaralaštva nudi i popratni program, kako za djecu sudionike koja su na reviju doputovala iz raznih krajeva Hrvatske, tako i za djecu u gradu u kojem se revija odvija. Mladim filmašima u Sisku su ponuđene radionice: o sigurnosti na internetu; o medijima i dječjem razvoju; te o nasilju u medijima i prepoznavanju stereotipa. A uoči revije održana je senzorno motorička radionica za djecu s teškoćama u razvoju u suradnji s udrugom Soba čuda. Voditeljice radionice Ksenija Sanković iz Kinokluba Karlovac i radna terapeutkinja Ivana Štedul izradile su s desetak polaznika, članova udruge, animirani film tehnikom stop animacije.

Dio filmova s 57. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prikazat će se u listopadu i studenome, u sklopu Festivala prava djece, na besplatnim projekcijama za učenike osnovnih škola u 20-tak gradova diljem Hrvatske.(Na slici: nagrađeni mladi filmaši)