Izbornik

Djeca iz OŠ Gornja Vežica posjetila riječki ured pravobraniteljice

Djeca iz OŠ Gornja Vežica posjetila riječki ured pravobraniteljice

Riječki ured pravobraniteljice za djecu, 9. prosinca 2019., posjetili su učenici 5. razreda  Osnovne škole Gornja Vežica, zajedno s nastavnicama Sanjom Marušić Vukasović i Tihanom Pavlek. Učenici pohađaju izborni predmet građanskog odgoja i obrazovanja, čiji je cilj pripremiti učenike za život u demokratskom društvu i osposobiti ih za sudjelovanje u javnom životu i razvoju demokratske građanske kulture na lokalnoj, nacionalnoj, europskoj i svijetskoj razini.

U okviru izvanučionične nastave, 16 učenika posjetilo je riječki ured pravobraniteljice za djecu, u kojem su ih primile savjetnice pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht Čekada i Danijela Žagar. Tom prilikom savjetnice su ih upoznale s Konvencijom o pravima djeteta, djelokrugom i načinom rada pravobranitelja za djecu i Mrežom mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te su se posebno osvrnule na suradnju pravobraniteljice s djecom.

Predstavile su im način rada područnih ureda, rad sa strankama i rad po pojedinačnim predmetima, što ih je jako zanimalo. Pritom su istaknule važnost i vrijednost promicanja dječjih prava suradnjom pravobraniteljice i njezinih savjetnika s djecom, koja se odvija kroz susrete s učenicima u njihovim školama i posjete djece uredima pravobraniteljice za djecu te kroz rad Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Učenici su sa svojim voditeljicama aktivno sudjelovali u raspravi, pokazujući veliki interes i svjesnost  o važnosti usvajanju građanskih vještina i sposobnosti te građanskih vrijednosti i stajališta.