Izbornik

Festival prava djece započeo razgovorom mladih o mentalnom zdravlju

Festival prava djece započeo razgovorom mladih o mentalnom zdravlju

U Centru mladih Ribnjak u Zagrebu 12. listopada 2022. započeo je 14. Festival prava djece čiji je organizator  Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. Festival čije je geslo “Mali festival za velike teme”, i ovaj put je odabrao veliku i važnu temu odlučivši na početku festivala održati Okrugli stol pod naslovom “Pod pritiskom: Djeca i mladi o mentalnom zdravlju”. Ista tema provlači se i kroz festivalske sadržaje, posebno filmove koje su snimili učenici osnovnih i srednjih škola, te radionice za djecu i rasprave

Festival je u ime organizatora otvorila Katarina Ivče Farnell, naglasivši važnost slušanja i razumijevanja dječjih glasova, te zahvalila partnerima projekta – Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, Uredu UNICEF-a za Hrvatsku, Uredu pravobraniteljice za djecu, te Hrvatskom filmskom savezu, a također i Hrvatskom audiovizualnom centru, Gradu Zagrebu i Agenciji za elektroničke medije na financijskoj potpori.

Okupljene je pozdravila Andrea Čović Vidović iz predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a zatim im se video porukom obratila i potpredsjednica i povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec naglasio je važnost poticanja filmskog stvaralaštva među djecom i mladima, koje HFS godinama ustrajno podupire svojim revijskim i obrazovnim programima, a upravo se među učeničkim filmovima s njihovih revija odabiru  radovi za Festival prava djece (FPD). Skup je pozdravio i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich istaknuvši kao osobitu vrijednost to što je ovaj festival inkluzivan te prilagođava sadržaje publici s teškoćama vida ili sluha.

Od samog početka FPD se u velikoj mjeri oslanja na potporu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Zamjenica predstojnice Ureda Ana Dautović pozdravila je skup, te navela da je danas čak 11 posto mladih u Hrvatskoj suočeno s problemima mentalnog zdravlja te da svi zajedno moramo pojačati brigu za mlade, te naučiti prepoznati, slušati i razumijevati djecu i mlade, i to bezuvjetno i bez predrasuda.

Skup je pozdravila i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, istaknuvši važnost zagovaranja inkluzije i participacije djece, što su trajne značajke FPD-a. Ured pravobraniteljice za djecu također je uz ovaj festival od 2009. godine, pružajući podršku u pripremi festivala, te u izboru filmova koje su snimili učenici osnovnih škola (filmovi su ove godine izabrani iz selekcije 60. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, a izabrala ih je savjetnica pravobraniteljice Maja Flego). Zamjenica pravobraniteljice osobito je pohvalila izbor teme Okrugloga stola: „U našim susretima s djecom suočavamo se upravo s takvim porukama: da je pritisak prejak, da su očekivanja velika, da se mladi zbog napetosti, nesigurnosti i straha ponekad teško nose sa zahtjevima koji se pred njih postavljaju. Zato je važno da razgovaramo o mentalnome zdravlju, da pažljivo slušamo što nam mladi govore i da pokušamo razumjeti i ono što nam ne govore, ali trebaju od nas. A tome će zasigurno pomoći filmovi koje su snimili učenici. Sigurna sam da će i ovaj okrugli stol – baš zato što je dao priliku mladima – biti vrijedan doprinos boljem razumijevanju ovih pitanja, kao i kvalitetnijoj podršci mentalnom zdravlju djece i mladih“, zaključila je M. Gabelica Šupljika.

Okrugli stol moderirao je predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić, a sudjelovali su Corina Kovačić, učenica OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici i autorica filma o mentalnom zdravlju, Gabrijela Ivanjko, članica žirija Festivala prava djece (FPD) i Ambasadorica UNICEF-a za prava djece i mladih iz Ogulina, Lana Jakirčević, učenica Industrijsko-strojarske škole iz Zagreba, sudionica projekta REVIS, Gregor Horvat, učenik Privatne umjetničke gimnazije iz Zagreba (protagonist jednog od filmova na FPD-u) i psiholog i psihoterapeut Mihael Kozina.

Mnogo recentnih istraživanja ukazuje da se mladi teško nose s problemima, s posljedicama pandemije koronavirusa, potresa i lockdowna, te da je sve veća učestalost simptoma depresije i anksioznosti i da sve više njih treba stručnu podršku. Mladi su u razgovoru na okruglom stolu iznijeli svoja zapažanja o vršnjačkom nasilju u stvarnom i online svijetu, o načinima traženja pomoći, neugodnim emocijama, o utjecaju ekrana i društvenih mreža, rodnim stereotipima, ali i o pritisku okoline da stalno moraju biti dobre volje, što je voditelj tribine Domagoj Morić nazvao „toksičnom pozitivnošću“.

“Mislimo da je dobro širiti pozitivu, ali isto tako mislimo da kada se ne osjećamo dobro nije nužno stavljati lažni osmijeh. Trebamo govoriti o svojim osjećajima koliko god neugodni bili!”, jedna je od njihovih poruka na skupu. Naveli su i da ponekad teško izražavaju svoja mišljenja i osjećaju se odbačenima. Ujedno su pokazali veliko razumijevanje za prihvaćanje različitosti, jer je svaka osoba jedinstvena i vrijedna upravo po tome.

I sami su svojim vršnjacima slali poruke podrške, pozivajući ih da se povjere i zatraže pomoć od osoba u koje imaju povjerenja. Također su pozvali sve koji možda nisu osobno bili izloženi nasilju, ali su mu svjedočili, osobito na internetu, da se suprotstave zlostavljačima i osude nasilje.

I učenici iz publike pridružili su se raspravi te iznosili i neke svoje dvojbe i razmišljanja.

Koordinatorica programa Festivala prava djece Katarina Ivče Farnell pozvala ih je sve da prate festivalske sadržaje koji će se odvijati sljedećih tjedana, a sve informacije o tome dostupne su na https://festivalpravadjece.com/ i na https://hr-hr.facebook.com/FestivalPravaDjece/. (Foto: Festival prava djece)