Izbornik

Istraživanje “Ljudska prava u osnovnim školama”

Istraživanje “Ljudska prava u osnovnim školama”
knjiga_letiU Centru za ljudska prava u Zagrebu 19. lipnja 2009. održano je javno predstavljanje rezultata istraživanja “Ljudska prava u osnovnim školama – teorija i praksa” Centra za ljudska prava. Istraživanje je provedeno u 24 hrvatske osnovne škole, a njime je obuhvaćeno 767 učenika, 102 nastavnika, 531 roditelj i 23 ravnatelja. U istraživanju je sudjelovao ekspertni tim te niz suradnika istraživača na terenu, s ciljem utvrđivanja u kojoj mjeri i na koji način osnovne škole u Hrvatskoj poučavaju o demokraciji i ljudskim pravima, koliko naš obrazovni sustav, škole i nastava funkcioniraju u skladu s demokratskim principima i vrijednostima te što i kako o tome poučavaju udžbenici koji se koriste u osnovnim školama.

Rezultate istraživanja predstavili su Ivana Batarelo Kokić, Tomislav Reškovac, Vedrana Spajić Vrkaš, Benjamin Čulig i Jagoda Novak. Publikacija Centra s detaljnim rezultatima i preporukama javnosti će biti dostupna ove jeseni. Nakon predstavljanja rezultata istraživanja uslijedila je rasprava u kojoj je istaknuto kako uvođenje odgoja za demokratsko građanstvo i ljudska prava svi prepoznaju važnim elementom i zadaćom osnovne škole. Zaključeno je da je potrebno intenzivnije uvođenje tih sadržaja u osnovne škole.

Predstavljanju je nazočila savjetnica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo. Rezultate istraživanja donosimo u privicima, a ostale informacije dostupne su na web stranici Centra www.human-rights.hr