Izbornik

Izložba “Psi anđeli: Čovjekovi najbolji prijatelji”

Izložba “Psi anđeli: Čovjekovi najbolji prijatelji”

Izlozba Psi andeli 6Psi anđeli: Čovjekovi najbolji prijatelji naziv je izložbe Centra za rehabilitaciju Silver, koja je otvorena 25. travnja 2014. u Tiflološkom muzeju u Zagrebu. Riječ je o izložbi crno bijelih fotografija Roberta Orlića, posvećenih čovjekovom najboljem prijatelju – psu, s posebnim naglaskom na pse pomagače, odnosno terapijske i rehabilitacijske pse te pse vodiče Centra za rehabilitaciju Silver. Lijepo je bilo vidjeti i pse koji su školovani u centru Silver, a na izložbu su došli s ljudima kojima pružaju pomoć, podršku i prijateljstvo te im omogućavaju neovisan život u zajednici.

Ovom se izložbom željelo skrenuti pozornost na položaj osoba s invaliditetom, kao i pasa pomagača koji cijeli svoj život posvećuju pomaganju potrebitih osoba i zapravo predstavljaju, u prenesenom značenju, njihove anđele čuvare.

Aktivnost i postignuća centra Silver te postojanje rehabilitacijskih i terapijskih pasa potaknulo nas je na razmišljanje o mogućnostima uključivanja treniranih pasa kao pomoć u radu s djecom s poremećajima u ponašanju ili teškoćama u razvoju, te u socijalizaciji zatvorenika i uspostavljanju i jačanju njihovog  odnosa s djecom i obitelji.  

Na otvorenju izložbe prisustvovala je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika. (Foto: www.tifloloskimuzej.hr)