Izbornik

Knjiga “Psihološka prva pomoć nakon kriznih događaja”

Knjiga “Psihološka prva pomoć nakon kriznih događaja”

PsiholoskaPrvaPomocVU Novinarskom domu u Zagrebu je 5. prosinca 2012. predstavljena knjiga “Psihološka prva pomoć nakon kriznih događaja – Vodič kroz psihološke krizne intervencije u zajednici”,autorice Lidije Arambašić, redovne profesorice na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Svi koji su imali potrebu za znanjem, vještinama, pomoći i podrškom u reagiranju i stručnom radu u kriznim situacijama, sve su to dobili ovom knjigom namijenjenom širokom krugu stručnjaka koji se bave temom kriznih intervencija, psiholozima, psihijatrima, socijalnim radnicima, pedagozima – rečeno je, među ostalim, na predstavljanju knjige, objavljene u Nakladi Slap.

U recenziji knjige Jasenka Pregrad je istaknula: “Mnoge krizne intervencije prikazane su u cijelosti, međutim, posebno vrijedan doprinos ove knjige nije samo dokumentiranje dosadašnjih iskustava, nego i njihovo sistematiziranje i deriviranje pravila i poučaka”. Recenzentica Bruna Profaca knjigu je ocijenila ovim riječima: “…prva knjiga ove vrste kod nas i jedna od rijetkih u Europi koja se ovako temeljito bavi provedbom psiholoških kriznih intervencija u zajednici… neophodan vodič za sve stručnjake pomagačkih zanimanja koje ova problematika zanima, koji se njome bave ili je žele ugraditi u svoje daljnje djelovanje.” A recenzentica Branka Starc navela je: “Autorica opisuje borbu stručnjaka-dobrovoljca, a napose vlastitu borbu za uvođenje kriznih intervencija u sustav, počevši od tzv. četverogodišnje ilegale do prvih kriznih intervencija provedenih uz potporu ministarstava, sve do danas, kada se još uvijek borimo za status unutar sustava koji bi se trebao brinuti o ljudima pogođenim tragedijama i zajednicama u stanju krize.”
Do sada je psiholozima i drugima dragocjena pomoć u kriznim intervencijama ili radu koji uključuje promišljanja ili zagovaranja ovog stručnog rada bila knjiga “Psihološke krizne intervencije: psihološka prva pomoć nakon kriznih događaja”, koju je uredila Lidija Arambašić, a izdalo Društvo za psihološku pomoć 2000. godine te sveučilišni udžbenik “Gubitak, tugovanje, podrška”, iste autorice, u izdanju Naklade Slap 2005.

Teško je razumjeti da, unatoč velikom radu, edukacijama, formiranim timovima za psihološke krizne intervencije, mnogobrojnim intervencijama, djeci i odraslima kojima su one predstavljale i pomoć i podršku, država i njezina ministarstva još uvijek ne prepoznaju vrijednost i nužnost ovog stručnog rada i ne stvaraju uvjete za njegovu koordinaciju i odvijanje.  Također je začuđujuće da educirani i motivirani članovi timova često ne mogu djelovati zbog niza razloga poput  nerazumijevanja na svojim radnim mjestima, nepokretanja intervencija kada su indicirane, neosiguravanja ravnomjernije iskorištenosti educiranih stručnjaka kojih je ionako malo i drugih teškoća.

Nadamo se da će ova knjiga potaknuti one koji donose odluke da iskoriste činjenicu da sustav stručnjaka postoji, da dragocjeno iskustvo i kompetentnost postoje, a da će svojim odlukama stvoriti uvjete da krizne intervencije postanu važna sastavnica nacionalnih strategija za djecu, omogućiti edukaciju i imenovanje većeg broja stručnjaka, uz osiguranu stručnu podršku i superviziju, bolju “pokrivenost” svih županija te koordinaciju na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Na predstavljanju ove vrijedne knjige o psihološkim kriznim intervencijama bila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.