Izbornik

Konferencija “Poslovanje po mjeri djece i obitelji”

Konferencija “Poslovanje po mjeri djece i obitelji”

U Zagrebu je 26. travnja 2022., u organizaciji UNICEF-a i Hrvatske udruga poslodavaca (HUP), nositelja Global Compact mreže za Hrvatsku, održana konferencija “Poslovanje po mjeri djece i obitelji”. Na konferenciji je bilo govora o tome kakvo je stanje u Hrvatskoj te koje prakse provode poduzeća kako bi svojim zaposlenicima omogućila bolju usklađenost obiteljskog i poslovnog života, na dobrobit zaposlenih roditelja, njihove djece, ali i samih poslodavaca. Sudionike konferencije uvodno su pozdravili glavni direktor HUP-a Damir Zorić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, te državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati anketnog istraživanja s poslodavcima o poslovnim praksama naklonjenim djeci i obitelji te ankete provedene među djecom i mladima o tome kako na njih utječu radne obaveze njihovih roditelja ili skrbnika. Anketno istraživanje provedeno je s ciljem sagledavanja postojećeg stanja i izazova, prepoznavanja primjera odgovornih poslovnih praksi i kreiranja preporuka za stvaranje radnog okruženja naklonjenoga zaposlenicima i njihovim obiteljima. Rezultate istraživanja predstavile su Lidija Gamulin iz UNICEF-a te voditeljica istraživanja prof. dr. sc. Nataša Krstić i suradnica u istraživanju dr.sc. Andrijana Mušura Gabor.

Djeca i mladi koji su sudjelovali u istraživanju odgovarali su, među ostalim, na pitanja o njihovoj percepciji opsega prekovremenog rada roditelja, koliko njihovi roditelji provode vremena u aktivnostima vezanima za posao u slobodno vrijeme, kako se bavljenje zadacima vezanima za posao odražava na emocionalnu dostupnost zaposlenih roditelja djeci u slobodno vrijeme, te koje poslovne prakse doživljavaju kao pozitivne i poticajne za djecu i obitelj zaposlenika.

Nakon predstavljanja rezultata ankete uslijedila je panel-rasprava o prednostima poslovnih praksi koje omogućuju bolju usklađenost obiteljskog i poslovnog života, izazovima i prilikama za napredak, a sve na dobrobit djece, obitelji i poslovanja. Raspravu je moderirala Diana Kobas Dešković, predsjednica Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama i pokretačica projekta MAMFORCE COMPANY. U raspravi su sudjelovali pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zatim UNICEF-ova mlada ambasadorica za prava djece i mladih Nina Topić, te Nataša Margetić Lukić, voditeljica ljudskih potencijala tvrtke Poslovna inteligencija, Nives Polovina Barun, direktorica Waves komunikacija i Vjekoslav Golubović, direktor odjela za upravljanje uslugama ljudskih resursa iz Hrvatskog Telekoma. Prikazani su primjeri dobre prakse u poduzećima koja su usmjerena na usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života zaposlenika kroz organizaciju fleksibilnog radnog vremena, rada na daljinu, financijske nadoknade i slično. Jedan od zaključaka rasprave bio je potvrda otprije poznate tvrdnje da poslovanje po mjeri obitelji može pozitivno utjecati na poslovnu produktivnost i dobrobit zaposlenika i njihovih obitelji.

Na temelju rezultata istraživanja izrađene su preporuke o važnosti strateškog opredjeljenja poduzeća da njeguju i potiču poslovne prakse koje su prilagođene roditeljima, da promiču rodnu ravnopravnost i fleksibilne radne angažmane i podržavaju dojenje te da i u tom smislu pomognu svojim zaposlenicama-majkama koje doje. Istaknuta je važnost pristupačne i kvalitetne skrbi za djecu i promicanje važnosti ranog razvoja djece i pozitivnog roditeljstva.

Konferenciju je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić, koja proteklih godina sudjeluje u radu UNICEF-ovog Savjetodavnog odbora za društveno odgovorno poslovanje i dječja prava.