Izbornik

MMS u Hrvatskom saboru izvješćuje o pravima djece

MMS u Hrvatskom saboru izvješćuje o pravima djece

maliU jesen 2013. godine navršilo se punih deset godina otkako u Hrvatskoj postoji institucija Pravobranitelja za djecu. Tim povodom Ured pravobraniteljice za djecu organizira niz aktivnosti, a središnji događaj je rasprava u Hrvatskom saboru pod naslovom “Dječja prava u Hrvatskoj danas”, 19. studenoga 2013., na kojoj će djeca – članovi Mreže mladih savjetnika (MMS) pravobraniteljice za djecu – izvijestiti o aktualnim problemima u ostvarivanju dječjih prava. Rasprava će se održati u dvorani Josipa Šokčevića od 11 do 12.30 sati. Tom će se prilikom okupljenima obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, a skup će moderirati pravobraniteljica Mila Jelavić.

 Desetgodišnji jubilej prilika je i za kritički osvrt na postignuća i izazove s kojima se Ured suočavao u proteklom razdoblju te će se u Hrvatskom saboru predstaviti i stručna evaluacija njegova 10-godišnjeg djelovanja, koju je provela prof. dr. sc. Marina Ajduković. Potom će uslijediti izlaganja djece. Članovi MMS-a izdvojili su šest ključnih područja u kojima su uočili probleme i potrebu većeg angažiranja i odraslih i djece kako bi se zaštitila prava djece. Ta su područja: odgoj i obrazovanje, zdravlje, nasilje nad djecom i među djecom, mediji i internet, slobodno vrijeme i sport te sudjelovanje (participacija) djece u društvu. Također će iznijeti i svoje prijedloge i viđenja mogućih rješenja tih problema. Posebno ističemo temu zaštite od nasilja, budući da se 19. studenoga obilježava kao Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece.

Završni dio predviđen je za raspravu, u kojoj će djeca postavljati pitanja gostima koje su pozvala. Pozvani su predstavnici ministarstava i drugih državnih institucija, udruga civilnog društva, istaknuti stručnjaci i aktivisti iz područja rada s djecom i zaštite prava djece, ali i djeca predstavnici Nacionalnog vijeća učenika, Dječjih foruma Društva Naša djeca te drugih udruga koje okupljaju djecu te pomažu i potiču sudjelovanje djece u društvu kao aktivnih nositelja prava.

Susret će završiti druženjem uz “rođendansku” tortu, kojom se simbolično obilježava deseta obljetnica rada Ureda pravobraniteljice za djecu.