Izbornik

Na “Susretu ljudskih prava” u Pazinu

Danijela Pazin

Više od tisuću učenika iz svih istarskih srednjih škola okupilo se na trećem “Susretu ljudskih prava”, održanom u Školsko-sportskoj dvorani u Pazinu 26. travnja 2017. u organizaciji Istarske županije, pod naslovom “Ljudska prava u doba digitalnog građanstva”. Među predavačima je bila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, koja je održala izlaganje “Zaštita djece u digitalnom okruženju”.

“Susret ljudskih prava” dio je europskog obrazovnog projekta “Do the Right(s) Thing!”, za jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u 21. stoljeću, koji se provodi u talijanskoj regiji Toskani, francuskoj regiji Normandiji i Istarskoj županiji, a namijenjen je učenicima srednjih škola.
Skup u Pazinu službeno je otvorio istarski župan Valter Flego koji je poručio: “Koristimo sve što nam pruža Internet i digitalno doba, ali nemojmo zaboraviti međusobnu komunikaciju, upoznavanja i prijateljstva”. Predstavnica Agencije za zaštitu osobnih podataka Marija Pušić održala je izlaganje “Zaštita osobnih podataka”, zatim je Vesna Lončar Brnadić iz Odjela prevencije Policijske uprave istarske govorila o zakonskim odredbama zaštite podataka, a izlaganja su održali i Tomislav Ramljak iz Centra za sigurniji Internet te Korado Korlević iz Zvjezdarnice u Višnjanu. Učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina predstavili su mobilnu aplikaciju “Zaustavimo nasilje u školama”, a učenici Gimnazije Pula i Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin zajedno su izvijestili o svojem doživljaju prethodnoga “Susreta ljudskih prava” održanoga u Firenci, kojemu su nazočili.
Program su upotpunili nastupi vokalne skupine “Rožice” iz pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, solo pjevačice Mirta Krsnik i Antea Hrelja, Školski bend, plesači, te maturanti smjera upravni referent koji su izveli skeč uz temu internetskoga nasilja. (Foto: www.pazin.hr)