Izbornik

Nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju

Nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju

Svečanost dodjele Nagrade “Grigor Vitez” Saveza društava Naša djeca Hrvatske za najbolja ostvarenja u dječjoj književnosti i ilustraciji u 2016. održana je 21. ožujka 2017. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Laureate je u Maloj dvorani Lisinski uvodno pozdravila predsjednica Saveza društava Naša djeca Aida Salihagić Kadić.

Godišnja nagrada Grigor Vitez za dječju književnost i ilustraciju, osnovana je 1967. i od tada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječjih knjiga i slikovnica.
Nagrada za književni tekst za djecu pripala je književnici Ani Đokić za knjigu “Bao baobab i mala Kibibi”, a za književni tekst za mladež Sanji Pilić za knjigu “Pošalji mi poruku”. Nagrada za ilustraciju za mlađu dob djece pripala je ilustratorici Ani Kadoić za ilustracije u slikovnici “Što rade odrasli” te za u slikovnici “Petar i tramvaj”. Nagradu za ilustraciju za stariju dob djece osvojila je slikarica Marsela Hajdinjak za ilustracije u slikovnici “Slavuj” Hansa Christiana Andersena.

Na svečanosti je također uručeno jedanaest pohvala Nagrade Grigor Vitez za 2016. istaknutim piscima i ilustratorima te Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade za doprinos i afirmaciju književnosti za djecu i mlade. Umjetnički dio programa osmislila je umjetnička organizacija “Kazalište prijatelj”, koja je dodjelu nagrada na kreativan način spojila s dijelovima predstave “Grigor Vitez: Igra se nastavlja” i vedrim stihovima jednoga od najboljih autora hrvatske poezije za djecu.

Svečanost je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. (Foto: Hina)