Izbornik

Najava: Pravobraniteljica u Splitu organizira skup „Djeca u sportu“

Najava: Pravobraniteljica u Splitu organizira skup „Djeca u sportu“

U četvrtak, 2. lipnja 2022., pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u Splitu će organizirati stručni skup pod naslovom „Djeca u sportu“, koji će se održati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, s početkom u 11 sati. Središnja tema skupa je kako osigurati da svakom djetetu budu dostupne kvalitetne tjelesne aktivnosti i sport koji su važni za zdravi razvoj i odrastanje, te da mu pritom budu zajamčeni sigurnost i zaštita od svakog oblika nasilja.

Uz pravobraniteljicu za djecu, izlaganja na skupu održat će državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak, sportska psihologinja prof. Vedrana Radić Brajnov, doc. dr. sc. Zrinka Greblo Jurakić s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević, te asistentica na Kineziološkom fakultetu u Splitu Barbara Gilić.

Ured pravobraniteljice za djecu već niz godina prati stanje prava djece koja se bave sportom, te se kontinuirano zalaže da se u tom području osiguraju dostupnost, sigurnost i kvaliteta, kao tri međusobno povezana i ovisna prioritetna cilja. I prije pandemije koronavirusa upozoravalo se na to da sportske aktivnosti i sadržaji nisu jednako dostupni svoj djeci, da u mnogim slučajevima nisu u dovoljnoj mjeri prilagođeni dobi i potrebama djece, da se nedovoljna pažnja posvećuje pedagoškim kompetencijama voditelja tih aktivnosti, kao i zaštiti zdravlja mladih sportaša, te prevenciji nasilja i zaštiti djece od svakog oblika nasilja u sportu.

Nakon dvije pandemijske godine ograničeni pristup sportskim aktivnostima djece pogoršao je postojeće probleme, te je danas neophodno promisliti na koji način motivirati što više djece da se bave sportom i omogućiti im primjerene uvjete za to. Bavljenje sportom od rane dobi iznimno je važno radi zaštite tjelesnog i mentalnog zdravlja, posebno imajući na umu štetne posljedice nedovoljnog kretanja, predugog sjedenja pred ekranima i smanjenih tjelesnih aktivnosti, čemu je izloženo sve više djece. Osim osiguranja dostupnosti primjerenih i kvalitetnih sportskih sadržaja svakom djetetu, neovisno o njegovim financijskim i drugim prilikama, važno je obratiti posebnu pažnju zaštiti prava mladih sportaša, uključujući najvišu razinu zaštite od bilo kojeg oblika nasilja u sportu.

Organizirajući skup „Djeca u sportu“ pravobraniteljica želi potaknuti predstavnike sportskih organizacija te jedinica lokalne samouprave na zajedničko djelovanje u zaštiti prava i interesa djece u sportskim aktivnostima. Na skup su pozvani predstavnici županijskih sportskih zajednica i saveza školskog sporta, te gradova i općina četiriju dalmatinskih županija: Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske. Očekuje se da će, svojim promišljanjima u zajedničkoj raspravi s pravobraniteljicom i drugim stručnjacima, svi oni dati svoj doprinos kvalitetnijem ostvarivanju prava djece na bavljenje tjelesnim aktivnostima i sportom, kao i cjelovitom unapređivanju prava mladih sportaša.