Izbornik

Najava skupa “Pravo djeteta na odgoj i obrazovanje: teorije, politike i prakse”

Najava skupa “Pravo djeteta na odgoj i obrazovanje: teorije, politike i prakse”

Djecaskola

Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i OMEP Hrvatska organiziraju znanstveno-stručni skup “Pravo djeteta na odgoj i obrazovanje: teorije, politike i prakse”, koji će se održati od 30. rujna do 2. listopada 2015. u Opatiji, u Grand hotelu Adriatic. Skup je namijenjen odgojiteljima, učiteljima, pedagozima i drugim stručnim suradnicima te ravnateljima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i drugim odgojno–obrazovnim ustanovama. Suorganizatori skupa su Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatsko pedagogijsko društvo i Ured pravobraniteljice za djecu.

Na skupu će se raspravljati o nekoliko tematskih područja u kojima se zrcale različiti aspekti prava na obrazovanje, a ponajprije dostupnost, kvaliteta, nediskriminacija, pravo djeteta na sudjelovanje u odgoju i obrazovanju, kao i utjecaj suvremenih medija.
Program započinje u srijedu 30. rujna u 16 sati, kada će plenarna izlaganja održati prof. dr. sc. Dubravka Maleš, zatim pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić te predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.
Tijekom tri dana ukupno će se održati devet plenarnih i pedesetak izlaganja u paralelnim sesijama koja će obuhvatiti različita područja, od predškolskog te odgoja i obrazovanja djece s teškoćama u razvoju, integracije romske djece u školu i društvo i rada s djecom u riziku, do participacije djece u odgojno-obrazovnim institucijama, razvoja roditeljskih kompetencija te pluralizma i tolerancije u odgoju i obrazovanju. Održat će se i radionice, poster-prezentacije te predstavljanje novih knjiga iz ovoga područja.
U prilogu donosimo cijeli program skupa.