Izbornik

Neprihvatljiva diskriminacija djece

Neprihvatljiva diskriminacija djece

U povodu Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2016./2017., te obrazloženja koje je u vezi s time dalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić iznijela je sljedeće stajalište.

Obrazloženje Odluke o početku i završetku nastavne godine za školsku godinu 2016./2017., u kojem se izrijekom spominje kako će se opravdati izostanak djece s nastave na početku drugog polugodišta ako su njihovi roditelji planirali odlazak na skijanje, smatram apsolutno neprihvatljivim. Mogućnost da se dva dana izostanka učenika s nastave, na prethodni zahtjev roditelja opravdaju, nije problematična jer je uvijek bilo moguće tako nešto dogovoriti s razrednikom i školom, posebice ako i roditelj i učitelj procjenjuju da će dijete moći bez teškoća nadoknaditi propuštenu nastavu. Međutim, obrazloženje prema kojem se izrijekom spominje zimski odmor i planiranje odlaska na skijanje kao razlog izostanka s nastave, posve je neprihvatljivo i šalje nepedagoške i diskriminirajuće poruke.

Najveći problem je to što navedeno obrazloženje izravno diskriminira djecu po materijalnom statusu i po vrsti odmora, rekreacije ili zabave koju preferiraju. No, ovakvim obrazloženjem šalje se još jedna pogrešna i opasna poruka jer se stvara dojam da su odmor i rekreacija važniji od obrazovanja i da se obveze u vezi sa školom planiraju prema kalendaru odmora i rekreacije. Upravo suprotno, djeci, kao i odraslima, treba uputiti jasnu poruku da su odmor i zabava poželjni i potrebni, ali ih planiramo prema kalendaru obveza.