Izbornik

Obilježimo zajedno Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece

Obilježimo zajedno Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece
nasilje_bornaplakatPravobraniteljica za djecu ove će godine obilježiti 19. studenoga – Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece na poseban način. Na taj dan u 12 sati bit će svečano otvorena izložba radova učenika Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, koje je pravobraniteljica pozvala da sami osmisle način propagiranja kampanje za prevenciju zlostavljanja djece i mladih. Rezultat su iznimno kreativna ostvarenja, sa snažnim porukama koje pobuđuju duboke osjećaje. Među učeničkim radovima jedan je odabran kao predložak za plakat koji promovira prevenciju zlostavljanja djece i mladih i on je 10. studenoga 2009. distribuiran svim školama u Hrvatskoj putem „Školskih novina”, koje su medijski pokrovitelj ove akcije. Izložba u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb bit će zanimljiva za mlade, kao i za nastavnike, stručnjake i aktiviste udruga koji se bave zaštitom i promicanjem prava djece. U godini u kojoj se obilježava 20. obljetnica Konvencije o pravima djeteta, ovo je još jedan povod i poticaj za angažiranje na tragu njezinih temeljenih načela.

Ovogodišnja svjetska kampanja vezana za 19. studeni – Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, koju provodi WWSF (Women’s World Summit Foundation) u središte postavlja temu „Uloga roditelja i odraslih u sprečavanju zlostavljanja i nasilja nad djecom”. Kampanja se provodi u znaku obilježavanja 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, a posebno je usmjerena na njezin 5. članak koji ističe ulogu i odgovornost roditelja, šire obitelji i društvene zajednice, da djetetu osiguraju primjereno usmjeravanje i vođenje u ostvarivanju njegovih prava. Država može znatno pridonijeti prevenciji zlostavljanja djece ako uloži više napora u u organiziranje podrške i pomoći roditeljima u odgoju djece.

Svima koji se žele pridružiti akciji te u svojim sredinama širiti kulturu prevencije zlostavljanja djece bit će korisne informacije koje je WWSF istaknuo na svojem ovogodišnjem posteru (na http://www.woman.ch/june09/children/files/OpenLetter2009-en.pdf ).

Poruke su jednostavne i pristupačne, upućene roditeljima i svima koji se skrbe o djeci. Podijeljene su u skupine: Dajte prednost kvalitetnom odgoju; Uključite se u djetetovo školsko učenje; Podržite uvođenje spolnog odgoja i obrazovanja u školi; Preuzmite brigu o djetetovom praćenju tv-programa; Prihvatite izazov: 10 dana bez tv-programa i računalnih igrica; Pobrinite se za sigurnost djeteta na internetu.

Organizatori predlažu aktivnosti za mlade, koji se pojedinačno ili kao članovi udruga i organizacija mogu uključiti u promicanje prevencije zlostavljanja djece i mladih. Na web stranici se može naći i priručnik o djelotvornim modelima i mogućnostima prevencijskog djelovanja koji će svakako koristiti praktičarima u odgojno-obrazovnim institucijama i udrugama, osobito voditeljima aktivnosti s djecom i mladima, roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima.

wwsf_19nov09-postersmall