Izbornik

Održan skup “Prevencija i zaštita djece” u Solinu

Održan skup “Prevencija i zaštita djece” u Solinu

Povodom Europskog dana zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja koji se svake godine obilježava 18. studenoga te Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja i borbe protiv zlouporabe djece koji se obilježava 19. studenoga, Policijska uprava splitsko-dalmatinska i Grad Solin organizirali su skup „Prevencija i zaštita djece“, na kojem je predavanje održala policijska službenica Vjera Malbaša iz Odjela za prevenciju Ureda načelnika. Skup se održao 16. studenog 2023. godine u Teatrinu Gradske knjižnice Solin, a prisustvovali su predstavnici institucija odgoja i obrazovanja, lokalne zajednice i organizacija civilnoga društva.

U ime organizatora nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić. Pozdravnim govorom obratila im se savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč, koja je iznijela podatak o povećanom prilivu pritužbi koje Ured zaprima, a koje se odnose na povrede prava djece na zaštitu od nasilja. Predstavila je aktivnosti koje Ured poduzima, pritom posebno istaknuvši inicijativu za donošenje Zakona o zaštiti djece od nasilja.

Okosnica skupa bilo je izlaganje gđe Vjere Malbaša, koja je ukazala na dramatičan porast broja slučajeva nasilja nad djecom u području nadležnosti Policijske uprave splitsko-dalmatinske: za 47,7% povećan je broj kaznenih djela nasilje u obitelji; za 59,9% broj kaznenih djela povreda prava djeteta, a za čak 414,3% povećan je broj kaznenih djela spolna zlouporaba djece mlađe od 15 godina te za 200% broj kaznenih djela iskorištavanje djece za pornografiju.

Ukazala je i na sve nižu dob djece koja se javljaju kao žrtve, ali i kao počinitelji kaznenih djela te pozvala na važnost reakcije i provođenja preventivnih aktivnosti s djecom i roditeljima, a koje policijska uprava u narednom periodu planira intenzivnije provoditi u solinskim osnovnim školama.