Izbornik

Okrugli stol o zaštiti prava djece “duginih obitelji”

Okrugli stol o zaštiti prava djece “duginih obitelji”

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, u Hrvatskome saboru, 17. svibnja 2018., održan je okrugli stol o zaštiti prava djece u duginim obiteljima. Skup su organizirali udruga Dugine obitelji u partnerstvu s Veleposlanstvima Albanije, Australije, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Kanade, Kraljevine Nizozemske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih država, Slovenije, Španjolske, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, a uz podršku Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Izlaganje na skupu održala je i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, koja je istaknula kako nas Međunarodni dokumenti i Ustav sve obvezuju da i kad govorimo o djeci “duginih obitelji” govorimo prije svega o djeci, a to znači da moramo biti spremni pomoći im da se osjećaju sigurno i zaštićeno.

– Činjenica je da neka djeca žive u “duginim obiteljima”, a mi moramo biti spremni pomoći da se osjećaju sigurno. Zato je nužno senzibilizirati i educirati ljude koji dolaze u kontakt s djecom, posebice odgajatelje i učitelje kako bi se destigmatizirale LGBT osobe i roditeljstvo i kako bi im se pružila psihosocijalna podrška kada im je potrebna kako ne bi ustuknuli iz neznanja i kako bi mogli odgovarajuće reagirati kada im dođe dijete s informacijom da ima homoseksualne roditelje – rekla je M. Gabelica Šupljika i dodala da je za to potrebno razviti učinkovite alate i edukativne sadržaje. Naglasila je da u postupcima u kojima se odlučuje o mjerama za zaštitu djeteta u fokusu mora biti procjena najboljeg interesa pojedinog djeteta u svakoj pojedinoj situaciji.

Psihologinja Marina Štambuk, koautorica knjige i istraživanja pod naslovom “Ja nisam gej mama, ja sam mama” naglasila je da se iz opisa svakodnevnog života LGBT obitelji koje su sudjelovale u istraživanju može zaključiti da nisu stvarno drugačije, već ih okolina čini drugačijima. Istaknula je kako nam je svima raditi na povećanju tolerancije i prihvaćanju različitosti u zajednici te na izjednačavanju prava na razini zakona i pravilnika kako bi pomogli omogućavanju optimalnih uvjeta za razvoj djece i mladih bez obzira na seksualnu orijentaciju njihovih roditelja.

Željka Kamenov s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu naglasila je da su istraživanja pokazala da se djeca koja su odrasla u istospolnim zajednicama od djece koja su odrasla u heteroseksualnim zajednicama ne razlikuju ni po seksualnoj orijentaciji ni po intelektualnim ni po psihofizičkim sposobnostima.

Koordinator udruge Dugina obitelj Danijel Martinović u zaključku je izrazio nadu da će okrugli stol potaknuti razne dionike društva na razmišljanje i da će se dijalog o toj važnoj temi nastaviti i ubuduće te dovesti do predlaganja konkretnih, ostvarivih rješenja. (Izvor: HINA, foto: D. Cerić)