Izbornik

Osnovan Forum 16+ – nova grupa mladih suradnika pravobraniteljice

Osnovan Forum 16+ – nova grupa mladih suradnika pravobraniteljice

Ured pravobraniteljice za djecu odnedavno je, uz Mrežu mladih savjetnika, osnovao još jedno konzultativno tijelo koje čine mladi, kako bi promicao učinkovitu i smislenu dječju participaciju u društvu. Riječ je o novoosnovanom Forumu 16+, koji čine djeca starija od 16 godina koja su pokazala motivaciju i spremnost da surađuju s pravobraniteljicom svojim idejama pridonesu unapređivanju dječjih prava i položaja djece u društvu.

Ove jeseni ustanovljena je već 5. generacija Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS), na temelju javnog natječaja na koji su se djeca sama prijavila, a o njihovom izboru odlučili su tadašnji mladi savjetnici zajedno s odraslim savjetnicama pravobraniteljice. Izabrano je 25 novih članova MMS-a u dobi od 12 do 16 godina, čiji će mandat trajati tri godine. Međutim, tom prilikom je uočeno da je među pristiglim kandidaturama bilo mnogo izvrsnih prijava mladih koji su se već približili 17. godini – što znači da su prema Konvenciji o pravima djeteta i dalje djeca sve dok ne navrše 18 godina, ali prelaze dob u kojoj mogu biti izabrani u MMS na trogodišnji mandat.

Upravo to je potaknulo ideju, koju je podržao bivši MMS, da se okupi još jedna grupa koja će svoje inicijative pokušati realizirati u suradnji s pravobraniteljicom u sljedećoj godini, do dostizanja punoljetnosti, odnosno do kraja mandata koji će trajati do kraja 2022. godine. Tako je nastao Forum 16+ koji je 29. prosinca 2021. održao osnivački sastanak putem platforme Zoom. Na prvi sastanak bili su pozvani i roditelji, koji su sudjelovali u prvim dijelu susreta kako bi zajedno sa svojom djecom dobili osnovne informacije o radu pravobraniteljice i njezinoj suradnji sa savjetodavnim grupama djece i mladih. Sastanak je vodila pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević, koja im je ujedno i zahvalila na iskazanoj želji da pridonesu promicanju dječjih prava, te im je predstavila svoje odrasle savjetnice koje će ubuduće više kontaktirati s njima: Davorku Osmak Franjić, voditeljicu Foruma 16+, te Ivonu Makvić Salaj, Sanju Vladović, Anu Babić i Maju Flego.

Očekuje se da će Forum 16+ imati 15 članova iz raznih dijelova Hrvatske, a na prvom sastanku sudjelovalo je njih devet: iz Zagreba, Pazina, Drivenika, Šibenika i Splita. Njihova aktivnost odvijat će se putem zatvorenog elektroničkog foruma putem kojeg će raspravljati o željenim temama, putem online sastanaka, i putem sastanaka uživo – čim to bude moguće s obzirom na pandemiju. Također će sudjelovati i u raznim događanjima i raspravama u vezi s pravima djece na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Već na prvom sastanku članovi Foruma 16+ istaknuli su brojne teme koje smatraju osobito aktualnima, a to su: vršnjačko nasilje, osobito ono psihičko i putem interneta, te osobito istaknut problem izostanka podrške žrtvama nasilja; zatim, odnos i komunikacija između nastavnika i učenika, koji ujedno utječu i na sveukupno ozračje u školi; prilike koje se djeci i mladima nude u njihovom procesu odrastanja i razvoja; klimatske promjene i teme iz područja ekologije i drugo.

Zainteresiranost sudionika ne ostavlja sumnje u to da jedva čekaju nastaviti s radom, za što će ubrzo dobiti više prilika. Zacijelo će, zajedno s MMS-om i Uredom pravobraniteljice za djecu, Forum 16+ ostvariti kvalitetnu sinergiju i vrijedne rezultate u promicanju dječje participacije.