Izbornik

Poruka pravobraniteljice djeci i odraslima za ljetne praznike

Poruka pravobraniteljice djeci i odraslima za ljetne praznike

Draga djeco, 

stigao je kraj školske godine i stala je utrka s obavezama, testovima i ispitivanjima! Pozivam vas da se prepustite odmoru i razbibrizi, ljetu i prirodi te da uživate u velikom izboru svježeg voća i povrća koje nam daruje ovo godišnje doba. Ljeto je vrijeme za vas, za igru, opuštanje, zanimljivo štivo, nove i stare prijatelje, a za stariju djecu i ljetni posao i početak neke nove ljubavi. Imajte na umu dobre i vedre misli, činite dobro sebi i drugima, nastojte se zabaviti i provesti ugodno vrijeme s roditeljima, braćom i sestrama, bratićima i sestričnama, bakama i djedovima te prijateljima. Zaboravite na školu, ocjene i obaveze, zaboravite na testove i domaće zadaće! Iskoristite ljetne praznike i da se odmorite od računala, mobitela, interneta i društvenih mreža. Budite fizički aktivni – šećite, skačite, trčite, rolajte, vozite romobile, biciklirajte, igrajte se u plićacima, plivajte i uživajte u ljetu! Kad god je to moguće, pođite u prirodu i uživajte u rasplamsanom zelenilu krošnji i hladovini šuma. 

Ako se zbog nečega osjetite uznemireno ili vas brine neki problem, porazgovarajte s odraslom osobom u koju imate povjerenja, a uvijek se možete obratiti i meni. Nemojte zaboraviti zaštititi se od sunca, pijte dovoljno tekućine i pazite na sebe! 

Od srca vam svima želim sretne i razigrane te bezbrižne ljetne praznike!  

Dragi roditelji i skrbnici, dragi stručnjaci i svi koji radite  s djecom i za djecu, 

ljetni praznici pružaju djeci mnogo slobodnog vremena i prilika da to vrijeme provedu s prijateljima, roditeljima i rodbinom u igri i aktivnostima koje vole. Ljeto može donijeti i brojne rizike za djecu, od izloženosti štetnim utjecajima poput štetnog UV zračenja i visokih vrućina do stradanja u nesrećama. Stoga svi imamo obvezu i odgovornost brinuti o djeci kako bi s ljetnih praznika ponijela samo najbolja iskustva i najljepše uspomene. 

Pozivamo roditelje da tijekom godišnjih odmora što više vremena kvalitetno provedu zajedno sa svojom djecom te da vode računa o njihovoj sigurnosti na igralištima, u prometu, na plažama i u svim ostalim ljetnim aktivnostima!

Osigurajmo više sadržaja i aktivnosti za svu djecu!

Zbog financijskih poteškoća ili nemogućnosti korištenja godišnjeg odmora, mnoge obitelji ne mogu djeci ponuditi raznovrsne sadržaje tijekom ljetnih praznika, pa ona ostaju kod kuće, često bez nadzora odraslih i bez jednakih mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Zato je važno i tijekom ljeta organizirati široko dostupne, po mogućnosti besplatne, aktivnosti za djecu.

Apeliramo na sve lokalne zajednice, udruge, sportske, obrazovne, kulturne i vjerske organizacije, te centre za djecu, mlade i obitelj da djeci osiguraju raznovrsnu ponudu slobodnih aktivnosti  i sadržaja kako bi ljeto provela u poticajnom i sigurnom okružju. Posebnu podršku u osiguravanju takvih aktivnosti trebaju djeca korisnici socijalne pomoći i djeca s teškoćama u razvoju. 

Sigurnost na igralištima, igraonicama i u ljetnim kampovima 

Dječja igrališta na otvorenom moraju biti sigurna za djecu. Stoga vlasnike igrališta, a osobito jedinice lokalne samouprave, podsjećamo na njihovu obvezu održavanja i redovitih nadzora uređenosti igrališta i ispravnosti sprava. Pozivamo i roditelje na nužni oprez u korištenju sprava za igru na igralištima. 

Vlasnike i organizatore aktivnosti u dječjim igraonicama upozoravamo da su dužni omogućiti najviši stupanj sigurnosti djece tijekom boravka u igraonici te prilikom angažiranja osoba za čuvanje djece i rad s djecom provjeriti jesu li one osuđivane za kaznena djela na štetu djece i je li protiv njih započeo kazneni progon. Isto upozorenje upućujemo i organizatorima ljetnih kampova i škola u koje djeca odlaze na učenje, zabavu i odmor bez roditelja, te su povjerena na skrb roditeljima. Pozivamo i roditelje da pažljivo biraju organizatore takvih aktivnosti i  informiraju se o tome kome povjeravaju djecu, te da prije odlaska u kamp provjere s kim i u kakvim će uvjetima djeca tamo boraviti. 

Zaštitimo djecu prilikom kupanja i boravka na suncu!

Tijekom ljeta povećan je rizik od stradanja djece u vodi. Utapanje je, nakon prometnih nesreća, vodeći uzrok smrti djece do 15 godina u svijetu, a najveća opasnost prijeti djeci u dobi do četiri godine. Roditelji koji u blizini doma imaju neosigurane vodene površine, bunare, lokve, ribnjake i slično, moraju posebno paziti na kretanje djeteta kako ne bi upalo u vodu. Iznimno velik oprez potreban je na bazenima i plažama uz more, jezero ili rijeku. Stoga pozivamo roditelje na pojačani nadzor, posebice djece neplivača. 

Podsjećamo i na nužnu zaštitu djece od sunca i dehidracije. Upozoravamo roditelje i voditelje sportskih klubova, posebice opasnih adrenalinskih sportova i organizatore raznih sportskih manifestacija da sredinom dana izbjegavaju boravak djece na suncu, a pogotovo treninge i utakmice te druge manifestacije na otvorenom. Pozivamo roditelje da budu primjer djeci i uvijek sa sobom nose vodu za piće, štite glavu i tijelo od sunca, te upotrebljavaju zaštitne kreme. Ujedno pozivamo i njih i trgovce da zaštite djecu od konzumacije energetskih pića koja su za djecu iznimno štetna i opasna. 

Pozivamo roditelje djece predškolske dobi da ih ne ostavljaju bez nadzora odrasle osobe, a posebno upozoravamo da se dijete nikada ne smije ostaviti samo u automobilu, osobito za vrijeme ljetnih vrućina, jer to ozbiljno ugrožava njegovo zdravlje i život. Poziv upućujemo i medijima da kontinuirano objavljuju takva upozorenja kako bi se zaštitili životi djece i spriječile tragedije. 

Prilike za nova prijateljstva 

Ove godine u Hrvatskoj boravi više od 7 tisuća djece iz Ukrajine koja su smještena diljem zemlje, pa tako i u obalnom i priobalnom području. Mnoga ukrajinska djeca bit će nekome susjedi ili će ih djeca susresti u igri, na plaži ili u parku. Pozivamo roditelje da potaknu djecu da ukrajinskim mališanima pruže ruku, da ih pozovu na igru i druže se s njima, čime će dobiti priliku steći nove prijatelje, naučiti o drugoj zemlji i kulturi, a djeci kojoj je Hrvatska privremeni dom, pružiti osjećaj dobrodošlice i mogućnost za stvaranje novih prijateljstava. 

Sigurnost djece u prometu 

Pozivamo vozače da obrate pažnju na djecu sudionike u prometu, a posebno apeliramo na roditelje da svojim ponašanjem u prometu budu uzor djeci i poštuju propise i zahtjeve sigurne vožnje. Zbog nedostataka organiziranog prijevoza u manjim mjestima i ruralnim područjima, djeca i mladi često autostopiraju izlažući se brojnim rizicima, stoga pozivamo jedinice lokalne samouprave da i ljeti osiguraju prijevoz u tim područjima. Posebno upozoravamo na opasnosti od prijevoza djece nesigurnim vozilima, poput traktora, kao i od vožnje automobila, motora i raznih vrsta plovila bez dozvole i zaštite, te preporučujemo policiji pojačani nadzor. Podsjećamo i na obvezu zaštite djece-biciklista te poseban oprez u vožnji romobilima. 

Osigurajmo djeci miran boravak kod drugog roditelja!

Mnoga djeca, čiji roditelji žive odvojeno, prema odluci suda provode ljetne praznike kod drugog roditelja s kojim ne stanuju. Pozivamo roditelje koji žive odvojeno da budu podrška djetetu prilikom odlaska na praznike kod drugog roditelja, u skladu s odlukama suda, te da njihovi nerazriješeni partnerski odnosi ne utječu na prava i potrebe djeteta da kvalitetno provede vrijeme i s drugim roditeljem. 

Zaštita od gospodarskog iskorištavanja i obavljanja štetnih poslova 

Tijekom ljeta u ugostiteljskoj su djelatnosti i trgovini nerijetko zaposleni i srednjoškolci. Prva radna iskustva za djecu trebaju biti poučna i sigurna. Posebno apeliramo na poslodavce da prije svakog zapošljavanja prethodno utvrde zdravstvene sposobnosti djeteta, da nikako mladim zaposlenim osobama ne uskraćuju prava na dnevni i tjedni odmor te da ne zlorabe neiskustvo srednjoškolaca u prekovremenom i noćnom radu. Upozoravamo kako je zakonom zabranjeno neprijavljivanje maloljetnika na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Pozivamo roditelje da zaštite svoje srednjoškolce od svakog rada koji je za dijete štetan, ugrožava njegovo zdravlje, sigurnost ili razvoj, te da inspekciji rada prijave takve slučajeve. 

Zaštitimo djecu koja prose 

Ljeti je povećan i broj djece koja prose na ulicama i prometnicama, čime su izložena višestrukim rizicima za svoje zdravlje, život i dostojanstvo. Apeliramo na građane da obavijeste policiju kada uoče dijete koje prosi ili sudjeluje u prosjačenju s odraslom osobom. Davanje novca djetetu koje prosi nije milosrđe, već podržavanje njegove patnje i daljnjeg ugrožavanja njegovih prava. 

Sigurnost djece angažirane u poljoprivrednim radovima 

Ne zaboravimo da mnoga djeca koja žive na selu ljeti pomažu roditeljima u poljoprivrednim radovima. Pozivamo roditelje da ne izlažu djecu prevelikim opterećenjima, da osobito paze da ne budu izložena opasnim kemikalijama koje se koriste u poljoprivredi, te da imaju na umu da djeca ne smiju upravljati poljoprivrednim strojevima niti voziti traktor. 

Noćni izlasci djece, prodaja i konzumiranje alkohola 

Ljeti su učestali i nedopušteni noćni samostalni izlasci djece mlađe od 16 godina, često povezani s konzumacijom alkohola i opijanjem, zbog čega djeca ponekad postaju žrtvama ili počiniteljima nasilničkog ponašanja. Podsjećamo roditelje da zakon zabranjuje noćne izlaske djece mlađe od 16 godina bez nadzora odrasle osobe u vremenu od 23 do 5 sati.  

Apeliramo na sve koji uoče kršenje zabrane prodaje i usluživanja alkoholnih pića te prodaje duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina da to prijave policiji i inspekciji, koje ujedno pozivamo na pojačanu kontrolu provedbe tih propisa tijekom ljeta. 

Zaštitimo djecu na internetu!

Budući da mnoga djeca veliki dio slobodnog vremena provode uz računalo ili mobitel, povećan je i rizik od zlouporabe djece putem interneta. Pozivamo roditelje da se informiraju o opasnostima u virtualnom svijetu, da upoznaju stranice koje posjećuju njihova djeca, da razgovaraju s njima o novim mogućnostima, ali i rizicima korištenja interneta, da postave pravila korištenja i ograniče djeci broj sati provedenih na internetu, da pojačaju kontrolu nad aktivnostima djece u skladu s njihovom dobi, te da na digitalnim uređajima koriste zaštitne mehanizme. Pozivamo roditelje da i sami iskoriste ljetni odmor za predah od digitalnih uređaja. 

Dodatan oprez potreban je kako bi se djecu zaštitilo od seksualnih predatora. Seksualni predatori na plažama sve su lukaviji i domišljatiji, pa roditelji na plažama s djecom uvijek trebaju imati otvorene oči i dobro paziti tko gleda ili snima njihovo dijete. Upozoravamo da sami roditelji koji snimaju svoju djecu i objavljuju te snimke na društvenim mrežama dovode vlastitu djecu u opasnost. U svakom trenu na društvenim mrežama stotine tisuća predatora iz cijelog svijeta vreba djecu. Jedini način kako spriječiti pedofile da dođu u posjed fotografija je – ne objavljivati ih na društvenim mrežama, a na plažama i u kampovima djecu ne puštati bez kupaćih gaćica i uvijek biti na oprezu te u slučaju sumnje, naravno, obavijestiti policiju. 

Posebno apeliramo na nadležne službe da obrate pozornost na pojačane rizike kojima djeca mogu biti izložena tijekom praznika. Pozivamo i medije da informiraju javnost o ponudi aktivnosti za djecu kao i o potencijalnim izazovima koji zahtijevaju pojačan oprez i brigu odraslih o djeci te da i sami redovito nude kvalitetne medijske sadržaje za djecu. 

Svima želim radosne i sigurne ljetne praznike, uz mnogo ugodnog i aktivnog zajedničkog druženja, istraživanja, zabave, igre i lijepih uspomena!