Izbornik

Posjet Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar

Posjet Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar

VukovarIMG 1494Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je, na poziv ravnatelja Zorana Šanguta, 27. ožujka 2015. posjetila Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Pravobraniteljicu su uz ravnatelja, pozdravili i zamjenica ravnatelja Tamara Mudri, kao i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske. U izuzetno sadržajnom i nadasve toplom dočeku, domaćini su pravobraniteljicu upoznali s pilot projektom “Posjet Vukovaru učenika 8. razreda”.

 

Osnovna zamisao Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” (JU MCDR Vukovar) i Ministarstva branitelja je da se učenike osmih razreda osnovnih škola putem dvodnevnih posjeta Vukovaru, pouči o vrijednostima Domovinskog rata, ali i da im se tijekom boravka prenese osnova mira, prihvaćanja različitosti i suosjećanja. Predavanja o temama “Domovinski rat” i “Bitka za Vukovar” u skladu su s nastavnim programom povijesti za osme razrede. Tijekom dvodnevnog posjeta Vukovaru, u organizaciji JU MCDR Vukovar, učenici će obići sva mjesta sjećanja vezana za Domovinski rat. Učit će o najvažnijim bitkama i operacijama Domovinskog rata i o ponosu zbog neovisnosti i slobode stečene vlastitim snagama, u gotovo nemogućim uvjetima.

Pravobraniteljica je obišla Spomen dom hrvatskih branitelja Trpinjska cesta, Memorijalno groblje, Hangar i masovnu grobnicu na Ovčari. Sudjelovala je i na Satu mira, gdje se u obraćanju pred oko 300 djece prisjetila Domovinskog rata iz svoje osobne, tada još dječje perspektive. Uz poruku da se stradanja i patnje Vukovara, njegovih građana, a posebice djece nikada ne zaborave, pravobraniteljica je podržala projekt Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar i podsjetila na vrijednosti mira.

Vukovar 1IMG 1510