Izbornik

Postira na Braču: Posjet dječjem vrtiću i školi te radionica o dječjim pravima

Postira na Braču: Posjet dječjem vrtiću i školi te radionica o dječjim pravima

U cilju praćenja ostvarivanja prava djece te poduzimanja mjera zaštite, pravobraniteljica za djecu i njezini suradnici u okviru redovnih aktivnosti posjećuju ustanove u kojima borave djeca. Tako je savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić 13. i 14. listopada 2021. posjetila Dječji vrtić “Grdelin” i Osnovnu školu Vladimira Nazora u Postirima na otoku Braču.

U okviru posjeta vrtiću “Grdelin” savjetnica je obišla prostore toga objekta te razgovarala s ravnateljicom Andreom Kaštelan. Dječji vrtić “Grdelin” jedini je vrtić u Općini Postira. Trenutačno je u tu ustanovu upisano 76 djece raspoređene u četiri odgojne skupine. Vrtić pohađaju djeca iz Postira i drugih mjesta na otoku Braču.

Nakon obilaska vrtića savjetnica pravobraniteljice za djecu održala je predavanje i radionicu za djelatnike vrtića i osnovne škole pod naslovom “Izazovi i mogućnosti u zaštiti prava djece u odgojno-obrazovnim ustanovama”.

Prilikom obilaska OŠ Vladimira Nazora savjetnica je razgovarala s ravnateljicom Sanjom Nejašmić i pedagoginjom Mirelom Tvarog, te s članovima vijeća učenika. Školu pohađa ukupno 130 učenika u osam razrednih odjela. U razgovoru s članovima učeničkoga vijeća savjetnica se upoznala s njihovim razmišljanjima o uvjetima života i školovanja u njihovu mjestu, odnosno na otoku. Također im je predstavila rad i ulogu pravobraniteljice za djecu te ih upoznala s Konvencijom o pravima djeteta. Djeca su tom prigodom izrazila želju da njihova škola dobije školsku sportsku dvoranu, čija izgradnja je planirana, te su poželjela da njihovo mjesto ima kinodvoranu.

Nakon obilaska odgojno-obrazovnih ustanova savjetnica se sastala s načelnikom Općine Postira Sinišom Marovićem s kojim je razgovarala o uvjetima za život djece u tom otočnome mjestu. Tom prilikom ukazala je na uočene kadrovske nedostatke prijeko potrebnih stručnih suradnika u dječjem vrtiću i školi, a ujedno je posebno pohvalila kvalitetne prostorne uvjete, te organizaciju i način vođenja Dječjeg vrtića “Grdelin”. (Foto: https://www.dv-grdelin.hr/)