Izbornik

Pravobraniteljica inicirala raspravu saborskih odbora o zaštiti mentalnog zdravlja djece u uvjetima pandemije

Pravobraniteljica inicirala raspravu saborskih odbora o zaštiti mentalnog zdravlja djece u uvjetima pandemije

U Hrvatskom saboru je u 29. lipnja 2021. održana zajednička tematska sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, te Odbora za obitelj, mlade i sport posvećena zaštiti mentalnog zdravlja djece u okolnostima pandemije koronavirusa. Sjednica je održana na inicijativu pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević s ciljem pronalaženja žurnog i kvalitetnog odgovora na promijenjene potrebe djece u izvanrednim okolnostima pandemije i potresa. Sjednicu su zajednički vodile predsjednice dvaju saborskih odbora Vesna Vučemilović i Vesna Bedeković. U raspravi je aktivno sudjelovala i članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Karla Škrlec.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uvodno je naglasila kako su pandemija koronavirusa i potres velikom broju djece i mladih ukrali bezbrižnost odrastanja, ali i uskratili njihove temeljne potrebe poput sigurnosti doma, druženja s vršnjacima, igre na otvorenom, odlaska u školu ili zagrljaja s bakom i djedom. Ujedno je naglasila kako su se već postojeći problemi mentalnog zdravlja djece i mladih u kriznom vremenu još više pojačali. Stoga je istaknula kako je u vremenu krize iznimno važno posebnu pažnju posvetiti brizi o mentalnom zdravlju djece i mladih: pružanju psihološke prve pomoći, osiguranju stručne psihološke pa i psihijatrijske pomoći za djecu i mlade (u školi i izvan nje), osiguranju potrebnog broja stručnjaka kao i dostupnosti stručne psihološke pomoći djeci i mladima koji žive u manjim sredinama i daleko od većih gradova.

Uz pravobraniteljicu za djecu, uvodna izlaganja održale su: zamjenica ravnatelja HZJZ-a, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, doc. dr. sc. Martina Kolar Billege s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković.

Svi izlagači poslali su jednoznačne poruke o ugroženosti djece te potrebi brzog djelovanja u cilju zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih – sustavno, kontinuirano i u svim krajevima zemlje. Tom prilikom je Nataša Jokić Begić naglasila kako ćemo psihičke probleme prije prepoznati kod one djece koja su upadljivog ponašanja, odnosno koju se smatra “zločestom”, dok kod mirne djece koja pate u sebi nećemo primijetiti ništa. Predstavljajući rezultate istraživanja o mentalnom zdravlju djece, provedenog u prosincu prošle godine, istaknula je da je 65 % djece procijenilo svoj život lošijim nakon pandemije u odnosu na život prije toga. Na promjene u psihološkom funkcioniranju djece pod utjecajem pandemije i potresa ukazuju i rezultati istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koje je predstavila Gordana Buljan Flander, a pritom je naglasila da je u 2020. uočen rast kaznenih djela na štetu djeteta od gotovo 30 %. Psihijatrica Katarina Dodig Ćurković istaknula je kako se u svom radu susreće sa sve težim dijagnozama mentalnog zdravlja kod djece i mladih, poput agresije, autoagresije, samoozlijeđivanja, smetnji u ponašanju, poremećaja prehrane, ovisnosti o influencerima, problema sa spavanjem i slično. Osim problema koji su uočeni u prvom periodu nakon pandemije i potresa, Ivana Pavić Šimetin istaknula je kako će se pravi razmjer problema vidjeti tek u sljedećim godinama.

U raspravi je Karla Škrlec, članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice  za djecu, ukazala na iskustvo djece i mladih u online obrazovanju te na probleme s kojima su se djeca susretala za vrijeme nastave na daljinu. Pozvala je odrasle da rješavanju ovih pitanja pokušaju pristupiti s više razumijevanja za položaj djece u novonastalim uvjetima i dječju perspektivu. Savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Makvić Salaj posebno je istaknula probleme s kojima su se susretala djeca s teškoćama u razvoju, posebice u online nastavi, te je pozvala Ministarstvo znanosti i obrazovanja da već sada započne s pripremama prilagodbi i primjerenog načina poučavanja djece s teškoćama, u slučaju da se ubuduće ponovno pokaže potreba za zatvaranjem odgojno-obrazovnih ustanova.

Snimku sjednice možete pogledati ovdje.