Izbornik

Pravobraniteljica organizira raspravu “Pravni položaj djeteta u novom Obiteljskom zakonu”

Pravobraniteljica organizira raspravu “Pravni položaj djeteta u novom Obiteljskom zakonu”

obitelj simbol1Pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić u ponedjeljak, 30. lipnja 2014., organizira raspravu “Pravni položaj djeteta u novom Obiteljskom zakonu”. Rasprava će se održati u Uredu pravobraniteljice za djecu u Zagrebu, u Maloj kući dječjih prava (Teslina 10, prizemlje), s početkom u 9.30 sati.

 

Budući da je Hrvatski sabor početkom lipnja donio novi Obiteljski zakon, koji uvodi niz promjena i novih rješenja u zaštiti prava i dobrobiti djeteta, cilj rasprave je pridonijeti što boljem informiranju stručnjaka o tim novinama. Na raspravu su pozvani predstavnici ministarstava, pravobraniteljstava, akademske zajednice,  pravosuđa i socijalne skrbi, stručnih društava i komora te stručnjaci iz područja zaštite dječjih prava.

Sudionicima će se, uz pravobraniteljicu za djecu, obratiti i potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te predstavnik Ministarstva pravosuđa.

Uvodna izlaganja održat će stručnjakinje koje su sudjelovale u izradi novog Obiteljskog zakona: prof. dr. sc. Branka Rešetar, s Pravnog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, doc. dr. sc. Slađana Aras s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te sutkinje Marina Parać-Garma i mr. sc. Senija Ledić. Teme izlaganja bit će razvod i roditeljska skrb, plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, procesni aspekti zaštite dobrobiti djeteta i mjere osiguranja u obiteljsko-pravnim odnosima prema novom Obiteljskom zakonu.