Izbornik

Pravobraniteljica posjetila kontejnersko naselje u Mošćenici

Pravobraniteljica posjetila kontejnersko naselje u Mošćenici

U povodu Međunarodnog dana solidarnosti pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević posjetila je 20. prosinca 2021. kontejnersko naselje Mošćenica kod Petrinje, te je pratila događanje vezano uz preventivnu aktivnost MUP-a pod nazivom “Budi čovjek”. Aktivnost je osmišljena kao edukativni kulturno zabavni program namijenjen djeci iz svih kontejnerskih naselja na području Petrinje. Kroz pjesmu i komunikaciju s voditeljima programa okupljena djeca izrazila su svoj doživljaj vršnjačke solidarnosti. To je ujedno bila prilika da djeca ususret nadolazećim blagdanima dobiju i prigodne poklone.

Uz okupljene roditelje i odrasle stanovnike Petrinje taj su događaj svojim prisustvom podržali i načelnik policijske postaje Petrinja Miroslav Tonec s drugim predstavnicima policije, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes sa suradnicima, voditeljica kontejnerskog naselja Sanela Kantarević, te ravnatelji triju petrinjskih osnovnih škola: Ankica Krnjajić Magdić, ravnateljica OŠ Mate Lovraka, Davor Miholjević, ravnatelj OŠ Dragutina Tadijanovića i Robert Groza, ravnatelj I. Osnovne škole Petrinja.

Po završetku programa, pravobraniteljica H. Pirnat Dragičević održala je sastanak s ravnateljima navedenih škola, koji su je upoznali s aktualnom situacijom vezanom za organizaciju nastave i organizaciju prehrane za djecu u uvjetima u kojima škole rade nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju. Posebno je bilo govora o potrebi zapošljavanja psihologa s obzirom na aktualne potrebe djece i roditelja. Bilo je govora i o planovima za izgradnju Prve osnovne škole Petrinja, koja je u potpunosti uništena te preprekama u tom procesu.

Nakon sastanka s ravnateljima pravobraniteljica je obišla kontejner u kojem je uređen prostor za boravak djece. U razgovoru s voditeljicom naselja Sanelom Kantarević doznala je više o organizaciji rada s djecom u tom prostoru, a tom je prilikom i porazgovarala s djecom koja su se tamo zatekla.

U obilasku kontejnerskog naselja sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice Davorka Osmak Franjić.