Izbornik

Predano Izvješće o radu pravobraniteljice u 2013.

Predano Izvješće o radu pravobraniteljice u 2013.

djecakIzvjescePravobraniteljica za djecu Mila Jelavić predala je 31. ožujka 2014. Hrvatskome saboru Izvješće o svome radu u 2013. godini, u skladu s odredbama Zakona o pravobranitelju za djecu. U iscrpnom izvješću na 250 stranica prikazane su prijave povreda prava djece koje je Ured primio u prošloj godini, ali i analiza brojnih područja zaštite prava djece te brojne aktivnosti i inicijative Ureda.

 

U 2013. godini otvoreno je 2659 novih predmeta. Od toga 1436 prijave povreda pojedinačnih prava djece, kojima je bilo obuhvaćeno čak 2435 djece. Broj pojedinačnih prijava veći je 208 u odnosu na prethodnu godinu. Ured je također radio na ukupno 1223 opće inicijative.

I dalje po brojnosti prijava prednjače povrede dječjih prava koje proistječu iz obiteljskih odnosa i nepovoljnih situacija obiteljskog života, a iza njih, kao i prethodnih godina, slijede povrede dječjih prava vezane uz nasilje. Od 1436  prijava zaprimljenih u 2013. gotovo polovica ili 701 prijava odnosila se na prijave povreda osobnih prava djece. Unutar ove skupine prava čak je 371 prijava povezana s problemima u ostvarivanju roditeljske skrbi, a 273 prijave odnose se na nasilje nad djecom i zanemarivanje djece.

Na trećem mjestu, po brojnosti, nalaze se povrede obrazovnih prava kojih je bilo 262, zatim povrede zdravstvenih prava kojih je bilo 107, povrede ekonomskih prava s 90 prijava, povrede prava djece u pravosudnom postupku s 81 prijavom, te 55 prijava povreda socijalnih prava. Manje su zastupljene prijave povreda kulturnih prava djece (26),  prava na sigurnost i zaštitu (25), prijave diskriminacije (25) te prava djece kao članova društvene zajednice (11).

Izvješće donosi i sve opće preporuke pravobraniteljice upućene raznim tijelima i insitucijama u 2013. godini, kojih je bilo ukupno 49, navodi i sve njezine inicijative u području izmjena i donošenja novih  propisa, a koje se odnose na ukupno 39 propisa. Daje i kratak prikaz stanja u ukupno 78 socijalnih, odgojno-obrazovnih, zdravstvenih, kaznenih i drugih ustanova u kojima borave djeca, a koje su pravobraniteljica i njezin tim posjetili u prošloj godini.

Također prikazuje susrete i suradnju pravobraniteljice s djecom, a posebno rad njezine Mreže mladih savjetnika MMS-a, ističući kako je važno prepoznati djecu kao aktivne i punopravne članove društva i otvoriti im šire prostore za sudjelovanje u svim područjima života.    

Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu pruža široki uvid u stanje prava djece u Hrvatskoj.

Cjelovito Izvješće donosimo u prilogu.