Izbornik

Predavanje o zaštiti dječjih prava za Sekciju pedagoga Zagreba

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina savjetnica Ana Babić sudjelovale su na skupu Sekcije pedagoga Grada Zagreba, 7. veljače 2019. godine u Osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu. Tom prigodom pravobraniteljica je upoznala pedagoge i druge odgojno-obrazovne djelatnike s radom i ovlastima Ureda pravobraniteljice za djecu.

Savjetnica pravobraniteljice za područje odgoja i obrazovanja Ana Babić izvijestila je o prijavama povreda prava djece primljenim u Uredu pravobraniteljice, s naglaskom na povredama u području odgoja i obrazovanja. Istaknula je obveze i mogućnosti zaštite dječjih prava u odgojno-obrazovnim institucijama te je podsjetila na preporuke pravobraniteljice o zaštiti prava djece u sustavu odgoja i obrazovanja, koje ona upućuje na početku svake školske godine.

Sudionici su nakon predavanja imali prigodu raspravljati i o drugim pitanjima zaštite dječjih prava koja se reflektiraju na područje obrazovanja, a to su pravo na život uz roditelje i roditeljsku skrb, provođenje ovrhe radi predaje djeteta u odgojno-obrazovnim ustanovama i druge teme.