Izbornik

Predstava “Za nasilje nema opravdanja”

Predstava “Za nasilje nema opravdanja”

zivot bez nasiljaU sklopu kampanje UNDP-a i Ministarstva unutarnjih poslova protiv nasilja nad ženama, nasilja u obitelji te nasilja među mladima pod nazivom “Živim život bez nasilja”, 4. prosinca 2012. u Zagrebu je, kao središnji događaj, održana predstava “Nasilje – za nasilje nema opravdanja”. Predstavu, koja je usmjerena na osnaživanje djece da ne prihvaćaju nasilje i opredijele se za miroljubivo rješavanje sukoba, pratili su učenici sedmih i osmih razreda deset zagrebačkih osnovnih škola. S njima je bila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić te drugi uzvanici iz javnog, političkog i kulturnog  života.

 

Kampanja “Živim život bez nasilja” započela je 2010. godine, a svrha joj je ukazati na prisutnost i posljedice nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i među mladima u hrvatskom društvu te ojačati napore u sprječavanju nasilja. Cilj kampanje je promoviranje kulture nenasilja, nediskriminacije i tolerancije, učvršćivanje pozitivnih stavova i vrijednosnog sustava razvijanja osjećaja suradnje i zajedničke uključenosti svih subjekata društva. Ovakve aktivnosti u okviru kampanje provedene su, od 7. svibnja 2012. do danas, u Vukovaru, Rijeci, Puli, Osijeku, Splitu, Šibeniku, Koprivnici, Karlovcu, Kuršancu te u Zagrebu.

Osmišljene aktivnosti u okviru zajedničke preventivne kampanje sastojale su se od interaktivnih radionica s učenicima u osnovnim školama u deset gradova diljem RH koje zajednički provode policijski službenici, predstavnici UNDP-a i predstavnici Udruge mladih STATUS M te konceptualne predstave Zijaha Sokolovića “Nasilje – za nasilje nema opravdanja”.

Prije početka predstave u Zagrebu organizirana je i konferencija za novinare na kojoj je, uz organizatore i nositelje kampanje, sudjelovala i pravobraniteljica Jelavić.