Izbornik

Predstavljanje mreže podrške romskoj djeci – REYN Hrvatska

Predstavljanje mreže podrške romskoj djeci – REYN Hrvatska

Romi skolaPučko otvoreno učilište Korak po korak, Udruga za obrazovanje Roma – UZOR i International Step by Step Association (ISSA) predstavili su 3. travnja 2014., u Zagrebu, mrežu podrške romskoj djeci REYN – Hrvatska. Ova mreža djeluje kao dio međunarodne mreže Romani Early Years Network (REYN), a pokrenuta je u sklopu dvogodišnjeg IPA projekta Romani Early Years Network – Croatia. REYN – Hrvatska je zajednica učenja i zagovaračka mreža čiji su članovi učitelji, odgajatelji, pomagači, institucije, nevladine i druge organizacije i pojedinci koji djeluju u području odgoja i obrazovanja romske djece.

 

Svrha djelovanja mreže je pružanje podrške romskoj djeci od rođenja do 11. godine života. Cilj mreže je osnaživanje članova za podršku romskoj djeci u odgoju i obrazovanju, podrška romskoj djeci kroz javno zagovaranje njihovih prava u odgoju i obrazovanju te jačanje suradnje s međunarodnom mrežom REYN u dijeljenju ekspertize i zagovaranju.

Osnivanje ove mreže podržao je i Ured pravobraniteljice za djecu. Prilikom predstavljanja REYN – Hrvatska savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj istaknula je kako će ova mreža pridonijeti ostvarivanju prava romske djece na jednak pristup kvalitetnom odgoju i obrazovanju. Podršku su također izrazili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ured za udruge te predstavnici romskih udruga.