Izbornik

Predstavljena evaluacija rada pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Predstavljena evaluacija rada pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

evaluacija15092015webPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je 15. rujna 2015. u Hrvatskome saboru “Evaluacijsko izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske od 2003. do 2013. godine”. Toj su prigodi nazočili predstavnici drugih pravobranitelja, ministarstava, ureda Vlade RH, veleposlanstava, ureda gradonačelnika Zagreba, sudstva, organizacija civilnog društva, sindikata, a pridružili su se i učenici Upravne škole iz Zagreba.

Uime Hrvatskog sabora okupljene su pozdravili Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i Nansi Tireli, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova. U pozdravnoj riječi pravobraniteljica Višnja Ljubičić izvijestila je o ključnim postignućima svoga ureda te naglasila da je i s njime Republika Hrvatska uspjela izgraditi institucionalne temelje i da su oni prepoznati i izvan njezinih granica te da se danas na izvješća ili mišljenja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pogotovo u području nasilja u obitelji i tržišta rada, osim nacionalnih, referiraju i međunarodna izvješća i istraživanja.

Evaluacijsko izvješće predstavile su dvije od četiri evaluatorice iz Instituta za društvena istraživanje koji je proveo evaluaciju, dr.sc. Mirjana Adamović i dr. sc. Ana Maskalan. Cijelo izvješće i prezentacija dostupni su na web stranici pravobraniteljice za ravnopravnost spolova www.prs.hr.

O uspješnoj suradnji s Pravobraniteljstvom za ravnopravnost spolova potom su govorile i gošće, predstavnice različitih institucija koje su bile u prilici surađivati s tom institucijom u području zaštite ljudskih prava. Među njima je bila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koja je pohvalila predan rad pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i izrazila nadu da će njihove dvije institucije i ubuduće uspješno surađivati. Na predstavljanju evaluacijskog izvješća bila je i njezina zamjenica Ester Radmilo.

Više o predstavljanju toga izvješća pročitajte ovdje.