Izbornik

Prevencija vršnjačkog nasilja u školi.

Osnovnu školu Ljudevita Gaja u Osijeku 4. prosinca 2019. posjetili su predstavnici UNICEF-ovog ureda u Hrvatskoj i njihovi gosti iz ureda u Ukrajini te predstavnici Ministarstva obrazovanja Ukrajine i nevladine udruge La Strada. Povod je njihova želja da se upoznaju se s primjernima dobre prakse i programima za prevenciju nasilja među djecom u školama u Hrvatskoj, s naglaskom na provođenju UNICEF-ovog programa “Za sigurno i poticajno okruženje u školama”, koji  provodi i OŠ Ljudevita Gaja u Osijeku.

Tom prilikom održana je i panel rasprava u kojoj su, uz predstavnike UNICEF-a i goste iz Ukrajine, na poziv škole sudjelovali i predstavnici udruga, policije, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja iz Osijeka te savjetnica pravobraniteljice za djecu iz osječkoga ureda pravobraniteljice Sanja Vladović.

Gosti iz inozemstva željeli su doznati na koji način djeluju stručnjaci u Hrvatskoj u prevenciji i reakciji na vršnjačko nasilje, posebice u školama, te kakva su njihova iskustva s provođenjem UNICEF-ovog programa koji i sami žele implementirati u škole u Ukrajini. U živoj raspravi, sudionici su podijelili svoja iskustva i primjere s gostima koji su im zahvalili na sudjelovanju i kolegijalnom entuzijazmu u pružanju podrške u daljnjem radu.