Izbornik

Prihvaćeno Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2014.

Prihvaćeno Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2014.

izvjesce 2015 naslovnicaNa sjednici Hrvatskoga sabora, održanoj 12. lipnja 2015., većinom glasova prihvaćeno je Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2014. godinu, s 81 glasom za i 14 glasova protiv.

 

U prethodnom tjednu, 3. lipnja, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić saborskim je zastupnicima predstavila Izvješće, prikazavši najčešće povrede prava koje su joj roditelji, stručnjaci te drugi odrasli i djeca prijavljivali u prošloj godini. Upozorila je, među ostalim, na probleme siromaštva koji najviše pogađaju upravo djecu, na teškoće s kojima se još uvijek suočavaju djeca u područjima stradalim u prošlogodišnjoj poplavi, na zabrinjavajući porast broja roditelja koji ne dopuštaju cijepljenje svoje djece i tako im uskraćuju pravo na zdravlje te na poraznu činjenicu da je Hrvatska na samom začelju Europe po broju djece koja pohađaju dječje vrtiće.

Na kraju se osvrnula i na lošu demografsku sliku Hrvatske, naglašavajući kako je udio djece u ukupnom stanovništvu danas manji od 20 posto. Mnogi saborski zastupnici potom su se uključili u živu raspravu o različitim aspektima zaštite prava djece.

O Izvješću su se prethodno očitovali Vlada Republike Hrvatske i Odbor za obitelj mlade i sport, koji je predložio Hrvatskome saboru da prihvati taj dokument o radu pravobraniteljice u prethodnoj godini.

Mišljenje Vlade RH i očitovanje Odbora za obitelj mlade i sport pročitajte ovdje.