Izbornik

Priopćenje u povodu odluke Ustavnog suda kojom se suspendira Obiteljski zakon iz 2014.

Priopćenje u povodu odluke Ustavnog suda kojom se suspendira Obiteljski zakon iz 2014.

logo 1Iznimno zabrinuta zbog odluke Ustavnog suda o suspendiranju cijelog Obiteljskog zakona, koji je na snazi od 1. rujna 2014., pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić obraća se javnosti priopćenjem. Ne dovodeći u pitanje ovlast Ustavnoga suda za ocjenu ustavnosti toga zakona, pravobraniteljica za djecu, u skladu sa svojim ovlastima i obvezama koje proizlaze iz Zakona o pravobranitelju za djecu, upozorava na izuzetno opasne posljedice za prava djece u Republici Hrvatskoj, koje bi mogle uslijediti.

 

U ovom trenutku stanje prava djece moglo bi biti ozbiljno narušeno jer ostaje vrlo široki prostor nejasnoća i neizvjesnosti u primjeni propisa u ovom važnom području koje se dotiče svakog djeteta. Nejasno je može li Vlada Republike Hrvatske, koja je bez sumnje dužna primijeniti Odluku Ustavnoga suda, to ostvariti na način koji jamči provedbu propisa u skladu s Konvencijom o pravima djeteta. Takva situacija unosi pravnu nesigurnost u sustav, a neizvjesno je i koliko dugo će to trajati. Ustavni sud je, na temelju čl. 31. st. 5. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, mogao odrediti način provedbe svoje odluke, no on to nije učinio.

Primjerice, sada je posve nejasno što će se događati s nekim postupcima koji su započeti prema novom Obiteljskom zakonu, a sada bi se trebali vratiti na početak i to prema Obiteljskom zakonu iz 2003. Kako će se primjenjivati niz novih propisa u području socijalne skrbi koji se izravno naslanjaju na novi Obiteljski zakon? Kako će se nastaviti postupci započeti po novom Obiteljskom zakonu, koji se provode prema odredbama koje niti ne postoje u starom zakonu?

Što će biti s posvojenjima djece zasnovanim ili započetim nakon 1. rujna 2014. ili s odlukama o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti? Što će biti sa započetim aktivnostima novoosnovanog Centra za posebno skrbništvo čija je uloga zastupanje djece u brakorazvodnim i drugim postupcima u kojima se odlučuje o pravima djece, budući da taj institut po Obiteljskom zakonu iz 2003. nije ni postojao. Slično je i s primjenom mjere intenzivne stručne pomoći i nadzora, što je nova mjera usmjerena na to da se izbjegne izdvajanje djeteta iz obitelji. Neće se moći primijeniti ni odluka suda koja nadomješta pristanak roditelja na posvojenje djeteta, čime se opet produžuje postupak posvojenja.

Stanje u kojem je ovako važan propis, kao što je Obiteljski zakon, stupio na snagu i primjenjivao se više od četiri mjeseca, da bi zatim bio suspendiran, dakle ne i ukinut, pri čemu se ne zna niti na koje je vrijeme suspendiran, doista dovodi i djecu i roditelje i stručnjake koji rade u području zaštite prava djece u vrlo tešku situaciju. U području u kojem je i dosad, prema pritužbama koje prima pravobraniteljica za djecu, bilo najviše problema i ugrožavanja prava djece, ovakvo stanje dodatno otežava njihovu zaštitu.

O nastaloj situaciji i teškoćama pravobraniteljica za djecu izvijestit će Predsjednika Hrvatskog sabora, Odbor za Ustav Hrvatskoga sabora i Vladu Republike Hrvatske, kao i Ustavni sud.

Pravobraniteljica za djecu

Ivana Milas Klarić