Izbornik

Projekt osječkih srednjoškolaca o medijima

Projekt osječkih srednjoškolaca o medijima

Dijete_i_tv_malaOsječki ured pravobraniteljice za djecu ugostio je 16. travnja 2010. učenike Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković u Osijeku, koji ostvaruju Projekt građanin u sklopu Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Njihova ovogodišnja tema je Mediji – kreatori naše stvarnosti, a cilj projekta je senzibilizacija društva za sustavni pristup odgoju za medije te isticanje prava na izbor humanih vrijednosti u suvremenim medijima.

U osječkom uredu dočekali su ih savjetnici pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović i Darko Laksar. Učenici su savjetnicima predstavili svoj projekt,  koji uključuje ankete, edukaciju vršnjaka i njihovih roditelja za kulturu medija, a razgovaralo se i o pozitivnim i negativnim utjecajima koje mediji imaju na djecu i mlade. Zanimala su ih i stajališta pravobraniteljice za djecu o medijima i njihovom utjecaju na odgoj djece i mladih, a pokazali su iznimnu informiranost i osviještenost za ovu temu, kao i motiviranost za provođenje raznih aktivnosti za promjenu i poboljšanje aktualnog stanja. Uočili smo da učenici u sklopu svog projekta zastupaju stajališta vrlo slična onima u izvješćima i preporukama pravobraniteljice za djecu pa je i to bilo tema razgovora.

Sudjelovanje učenika u ovom projektu primjer je dobre participacije djece i izražavanja mišljenja o važnim temama u društvu. Posebice je vrijedan njihov napor uložen u aktivnosti u zajednici na podizanju razine osviještenosti djece i odraslih u odnosu na ovu temu.