Izbornik

Rasprava o prevenciji govora mržnje na sportskim natjecanjima

Rasprava o prevenciji govora mržnje na sportskim natjecanjima

Navijacko nasiljeU organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, 8. srpnja 2013. u Tribini grada Zagreba održan je Okrugli stol “Prevencija i suzbijanje govora mržnje na sportskim natjecanjima”. Skup je održan kao dio projekta “Potpora borbi protiv zločina iz mržnje” koji se ostvaruje uz potporu Veleposlanstva Velike Britanije.

 

Problem govora mržnje na sportskim natjecanjima zahvaćen je kroz izlaganja predstavnika vladinih tijela poput Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ministarstva unutarnjih poslova posebice Odjela za sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Svoje viđenje problema i rješenja dali su i predstavnik  Hrvatskog nogometnog saveza, a sa zanimljivim iskustvima i prezentacijom predstavila se navijačka udruga “Bijeli Anđeli” i Udruga “Ti si OK”.

U raspravi je sudjelovala zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika koja je naglasila  važnost ove teme iz perspektive  djeteta i dječjih prava, naglašavajući širi kontekst od samih sportskih natjecanja jer se govor mržnje čuje i na mnogim drugim mjestima i u različitim situacijama. U vezi s primjenom preventivnih programa rekla je da se djeca već u predškolskoj dobi mogu odgajati za navijanje, a prezentirani modeli navijačke skupine “Bijeli Anđeli” i programa “I ja ću biti zig zag navijač” mogu biti primjeri dobre prakse i temelji drugih programa. Budući da sport obuhvaća mnoge aspekte, motivacije i interese, rekla je kako je nužno kreirati, izabrati i provoditi učinkovite i provedive programe prevencije govora mržnje u cijelom društvu, ali da oni trebaju biti utemeljeni na iskrenom i dosljednom opredjeljenju za promicanje tolerancije i ljudskih prava u cijelom društvu.