Izbornik

Sprečavanje ovisnosti o kocki i klađenju

Sprečavanje ovisnosti o kocki i klađenju

 

kockiceObilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti pridružio se i splitski Informativni centar za mlade – Info zona, koji je 25. studenoga 2010. u svojim prostorijama organizirao javnu tribinu “Mladi i organizirane igre na sreću”, pozabavivši se i temom ovisnosti o kocki i klađenju. O tom problemu izlaganje je održala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč.

Na tribini su također govorile policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju PU Splitsko dalmatinske Sandra Kovačić, zatim Sanja Kuvačić iz Centra za socijalnu skrb i Kluba liječenih alkoholičara Feniks, psihologinja Amalija Hrepić iz udruge MoSt i izvršna direktorica Lige za prevenciju ovisnosti Esmeralda Sunko.Tribini i raspravi nazočili su i splitski gimnazijalci, koji su pokazali veliko zanimanje za temu, postavljali pitanja i davali komentare. Bili su tu i predstavnici udruga koji imaju iskustava u radu s ovisnicima i mladima (Zajednica Susret, Crveni križ, Udruga MoST) te predstavnici lokalnih medija.

Na tribini se govorilo o zakonskoj regulativi koja djeci priječi sudjelovanje u svim oblicima igara na sreću (lutrijskim igrama, igrama u kasinu, u automat klubovima, kao i klađenju), o kaznama za prekršitelje odredbi, kao i okolnosti da se djeca unatoč svemu tome ipak klade. Izlagači su,  svatko iz svoje domene i područja rada dali osvrt na problem kockanja, ovisnosti o kocki, posljedicama po pojedinca i njegovu obitelj, kao i načinima pomoći osobama kod kojih se razvila ovisnost o kockanju i klađenju. Kao problem je posebno istaknuto kako u Splitu nitko ne radi posebno s ovisnicima o kocki pa se stoga oni sporadično uključuju u programe koje provode udruge i klubovi liječenih alkoholičara.

Vezano za sprečavanje nastanka takve ovisnosti kod djece, ukazano je na potrebu razvijanja osobne građanske svijesti i odgovornosti, ali i na potrebu dosljedne primjene i kontrole poštovanja zakonskih odredbi, jačanje preventivnih programa, zabrane reklamiranja igara na sreću u “udarnim” terminima na televiziji te je istaknuta potreba da kladionice i kockarnice ne budu u blizini odgojno-obrazovnih ustanova.