Izbornik

Spriječimo utapanje djece!

Nažalost i ovog ljeta suočeni smo s tragičnim vijestima o utapanju djece. Zabrinuta zbog tih nesretnih slučajeva pravobraniteljica za djecu, ponovno kao i lani, upućuje poziv roditeljima, odgojiteljima i svima koji se skrbe o djeci, da s velikom pažnjom i oprezom nadziru djecu dok se kupaju na bazenima, u moru, jezeru ili rijeci, kao i kod kuće u malim bazenima na napuhavanje i u kadi.

 Premda je korisno i potrebno na odgovarajući način rashladiti djecu u vrijeme kada temperatura zraka doseže visoke razine, odrasli u svakom trenutku trebaju biti svjesni mogućih rizika koje donosi boravak u vodi ili uz vodu te otkloniti mogućnost nesreće. Posebno ističemo da se djecu predškolske dobi ni na trenutak ne smije ostaviti bez nadzora.

Pravobraniteljica apelira na odrasle da u takvim okolnostima ne povjeravaju dijete na brigu drugom, starijem djetetu, opterećujući ga tako za njega prevelikom odgovornošću. U dobi od 10 ili 12 godina dijete ne može preuzeti odgovornost za drugo dijete, mlađe sestre, braću ili prijatelje, pogotovo u potencijalno opasnim situacijama.

Ovom prilikom podsjećamo na uobičajene preporuke o prevenciji stradanja djece.

Utapanje je, nakon prometnih nesreća, vodeći uzrok smrti djece do 15 godina u svijetu. Čak 19 posto stradale djece izgubilo je život na taj način. Najveća opasnost od utapanja prijeti djeci u dobi do četiri godine. Ona se mogu utopiti u sekundi, u desetak centimetara vode, što se može dogoditi u kadi, dječjem bazenu, lavoru ili ribnjaku.

Malo dijete ne smije se nikad ostaviti samo u kadi, čak ni toliko koliko je potrebno da roditelj ode po ručnik ili da se javi na telefon. Ako se mora odmaknuti od vode, tada dijete treba uzeti sa sobom.

Roditelji koji u blizini doma imaju neosigurane vodene površine, bunare, lokve, ribnjake i slično, moraju posebno paziti da dijete ne odluta do njih kako ne bi upalo u vodu.

Iznimno velik oprez potreban je na bazenima ili plažama uz more, jezero ili rijeku. Osim plivalica i pojasa za plivanje, najsigurnija zaštita od utapanja je naučiti djecu plivati. No, čak i ako dijete zna plivati ne treba ga pustiti u vodu bez nadzora odrasle osobe.

 Niti djeci školske dobi ne bi trebalo dopustiti da sama plivaju u područjima bez nadzora, poput kanala ili rijeka, jer se i plivači mogu utopiti, ako precijene svoje sposobnosti ili podcijene opasnosti od prevelike dubine i vodenih struja.