Izbornik

Stručni skup “Studentski uspjesi” – o podršci studentima s invaliditetom

Stručni skup “Studentski uspjesi” – o podršci studentima s invaliditetom

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak organizirala je 8. prosinca 2021. stručni skup “Studentski uspjesi” u online formatu. Skup je održan kao jedna od aktivnosti Koordinacije pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za podršku u visokom obrazovanju, koju čine predstavnici Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, ureda i službi potpore za studente s invaliditetom pri osam hrvatskih sveučilišta, predstavnici (koordinatori) veleučilišta i visokih učilišta te studentski predstavnici.

S ciljem jačanja uloge studenata s invaliditetom i povećanja njihove vidljivosti u društvu, upravo su studenti s invaliditetom bili izlagači i moderatori skupa. Tako je 20 studenata s invaliditetom sa Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku,Dubrovniku i Zadru izlagalo o svojim akademskim uspjesima, uspjesima u izvannastavnim aktivnostima kao i onima na tržištu rada. Zanimljiva izlaganja studenata primjeri su dobre prakse, ali ujedno i primjeri njihove borbe s različitim preprekama na koje su nailazili u procesu obrazovanja i zapošljavanja.

Na skupu su sudjelovali predstavnici pravobraniteljskih ureda, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, sveučilišta i veleučilišta, Ureda za studente s invaliditetom, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, HZMO-a, HZZ-a kao i sami studenti s invaliditetom.

Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Makvić Salaj.