Izbornik

Sudjelovanje u projektu „CARES – Pristupačan i na dijete usmjeren odgovor na krizne situacije za učinkovit sustav zaštite“

Sudjelovanje u projektu „CARES – Pristupačan i na dijete usmjeren odgovor na krizne situacije za učinkovit sustav zaštite“

Udruga Hrabri telefon u periiodu od rujna 2022. do rujna 2024. provodi međunarodni projekt CARES – Pristupačan i na dijete usmjeren odgovor na krizne situacije za učinkovit sustav zaštite, kojim se nastoji istražiti i unaprijediti poštivanje prava djece u kriznim situacijama.  Nositelj cjelokupnog projekta je Defence for Children International – Belgium, dok je Hrabri telefon jedan od partnerskih organizacija koja provodi projekt.

U okviru projekta, provode se konzultacije sa stručnjacima iz institucija i organizacija za zaštitu djece, kako bi se došli do važnih uvida o prilagodbi rada u kriznim situacijama, prvenstveno tijekom pandemijske krize. U navedenim je konzultacijama sudjelovala Lidija Petrović, savjetnica pravobraniteljice za djecu.

Neka od ključnih pitanja kojima smo se bavili su: U kojoj mjeri institucije koje rade s djecom štite prava djece, osobito pravo na sudjelovanje i uključivanje u donošenje za njih važnih odluka? Kako zaštita prava djece funkcionira u kriznim situacijama? Što smo po ovom pitanju naučili tijekom pandemijske krize i na koji način osigurati zaštitu prava djece u budućnosti?