Izbornik

Susret s delegacijom Velike narodne skupštine Republike Turske

U okviru studijskog posjeta Hrvatskoj delegacije Velike narodne skupštine Republike Turske, članova Pododbora za prava djeteta, 23. svibnja 2022. je, u organizaciji UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku, održan je sastanak gostiju iz Turske s pravobraniteljicom za djecu i pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom. Na sastanku su sudjelovali pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika.

Svrha studijskog posjeta bila je razmjena iskustava te upoznavanje s dobrim praksama i postignućima hrvatskih institucija u području dječjih prava, kreiranju politika usmjerenih na djecu, te planiranje i praćenje putem strukturnih mehanizama.
Na sastanku je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević predstavila ulogu, načine rada i ustroj svojega Ureda, te je izvijestila o broju zaprimljenih pritužbi u 2021. godini, o broju upućenih općih preporuka za poboljšanje zaštite prava djece i postotku prihvaćanja njezinih preporuka. Također je predstavila djelovanje svoje Mreže mladih savjetnika, kao savjetodavnog tijela koje čine djeca i mladi iz cijele Hrvatske, te sudjelovanje i rad Ureda u međunarodnim organizacijama.
Na sastanku je svoj rad, misiju i viziju predstavila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Gosti iz Turske tom su prilikom predstavili model i pristupe u radu Ureda pravobraniteljice u Republici Turskoj koja je zadužena za djecu i osobe s invaliditetom, a također i za obitelj i žene.