Izbornik

Susret s polaznicima Komunikološke škole 2012.

Susret s polaznicima Komunikološke škole 2012.

 Komunikolosk2012.Polaznici Komunikološke škole Matice hrvatske, koja se održava od 15. do 21. listopada 2012. s temom “Mediji i nasilje“, posjetili su Ured pravobraniteljice za djecu 19. listopada. U sklopu programa ovogodišnje škole, organizirane u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti i Hrvatskim studijima, polaznici su slušali i izlaganje pravobraniteljice Mile Jelavić “Kako zaštititi djecu od nasilja u društvu“ te izlaganje njezine zamjenice Maje Gabelice Šupljike pod naslovom “Je li nasilje u crtićima bezazleno?”.

  

Pravobraniteljica je studente informirala i o radu i nadležnostima pravobranitelja za  djecu, a posebno o obvezama koje proizlaze iz Konvencije UN-a o pravima djeteta, vezano uz pravo djeteta na zaštitu od svih oblika nasilja. Govorila je o nasilju u obitelji, o vršnjačkome nasilju, o različitim oblicima nasilja i zlostavljanja djece te o društvenom kontekstu u kojem se nasilje događa. Istaknula je preporuke Ureda usmjerene na poboljšanje propisa i prakse radi učinkovitije zaštite djece od nasilja.  

Zamjenica pravobraniteljice, psihologinja mr. sc. Maja Gabelica Šupljika svoje izlaganje o nasilju u animiranim filmovima održala je 17. listopada, prikazavši obilježja nasilja u popularnim crtićima, stajališta psihologijske znanosti o utjecaju nasilnih prizora na djecu i standarde zaštite djece od potencijalno štetnih medijskih sadržaja, utemeljene na Konvenciji o pravima djeteta i drugim propisima. U dijalogu sa studentima propitivala je različita stajališta prema štetnosti te, nasuprot tome, “prihvatljivosti” nasilja u sadržajima namijenjenim djeci.

Komunikološka škola Matice hrvatske jednom godišnje najboljim studentima komunikologije i novinarstva pruža mogućnost izvanfakultetskog multidisciplinarnog stručnog usavršavanja, u kojem imaju priliku učiti od uglednih hrvatskih znanstvenika, stručnjaka i medijskih djelatnika.