Izbornik

Susret s predstavnicama Udruge CeliVita – Život s celijakijom

U Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu 15. rujna 2020. održan je sastanak s predstavnicama Udruge CeliVita – Život s celijakijom, Idom Čarnohorski i Amalijom Jurjević Delišimunović.

Predstavnice udruge upoznale su pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević, njezinu zamjenicu Maju Gabelicu Šupljiku i savjetnicu Davorku Osmak Franjić s aktivnostima svoje udruge koje su usmjerene podizanju kvalitete i sigurnosti života osoba oboljelih od celijakije, kao i osoba s alergijom na brašno i stanjima povezanim s osjetljivošću na gluten. Udruga se bavi i promoviranjem prava na striktnu bezglutensku prehranu, te omogućavanjem i osiguravanjem širenja relevantnih podataka i informacija o potrebama osoba oboljelih od celijakije.

Istaknule su kako postoji problem izostanka sustavne skrbi o djeci oboljeloj od celijakije i  holistički pristup njihovim potrebama, posebice kad je riječ o inkluzivnom odgoju i obrazovanju, te da to treba što prije mijenjati radi zaštite fizičkog i mentalnog zdravlja djece oboljele od celijakije. Ukazale su na potrebu povezivanja relevantnih institucija, s ciljem uspostave sustavne skrbi i inkluzivne prakse na nacionalnoj razini.

Predstavile su EU projekt “CD skills” koji će se kroz period od dvije i pol godine baviti postojećim izazovima zdravstvenog sektora dunavske regije, u vezi s pitanjima prepoznavanja celijakije, kao i kasnije skrbi za oboljele. Na projektu sudjeluje 13 partnera i sedam pridruženih partnera iz 10 zemalja dunavske regije. Hrvatski partneri na projektu su Klinika za dječje bolesti Zagreb i udruga CeliVita – Život s celijakijom te pridruženi partner Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Na sastanku je bilo govora o dosadašnjim iskustvima, postupanju i saznanjima koje Ured pravobraniteljice za djecu ima u pogledu zaštite prava djece oboljele od celijakije.