Izbornik

Svečana sjednica Hrvatskoga sabora u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske

Svečana sjednica Hrvatskoga sabora u povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske

U prigodi obilježavanja 25. godišnjice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske u Hrvatskome saboru 16. siječnja 2017. održana je svečana sjednica na kojoj je, uz najviše državne dužnosnike Republike Hrvatske te brojne uglednike političkoga, vjerskoga i akademskoga života, sudjelovao i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Okupljenima su se obratili predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov, Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, Donald Tusk i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednik Sabora Božo Petrov podsjetio je da je Hrvatska međunarodno priznanje stekla u vrijeme Domovinskog rata kada je trećina zemlje bila okupirana.
– Danas, tako stečenu slobodu i priznanje moramo dostojno iskoristiti, izborom pravih rješenja koja su prikladna viziji budućnosti Hrvatske. Možda je cilj znatno bržeg gospodarskog rasta još daleko od ostvarenja, no devedesete su nam uvijek podsjetnik kako ništa nije nemoguće kada se zajednički odlučimo djelovati za zajednički cilj – istaknuo je Petrov.
– Hrvatska je slobodna, suverena i demokratska zemlja koja daje značajan doprinos izgradnji mira, stabilnosti i uvažavanja međunarodnih prava, a naša trajna zadaća ostaje promicanje istine o Domovinskom ratu, poštivanje žrtve hrvatskih branitelja kao i svih hrvatskih ljudi koji su svoj doprinos utkali u temelje cjelovite, slobodne i samostalne Hrvatske – rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je svoj govor održao na hrvatskom, poručio je kako Hrvatska ima pravo biti ponosna na 25 godina neovisnosti, da ih je dobro iskoristila i da nije iznevjerila ni Europu, ni Ujedinjene narode koji su je priznali prije četvrt stoljeća.
– Stvaranje samostalne države za hrvatski je narod bilo pitanje ispunjenja legitimnog povijesnog prava, ali i pitanje opstanka – istaknula je u svome govoru predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te rekla kako su demokratski izražena narodna volja i pobjeda u Domovinskom ratu temelj moderne hrvatske države i oslonac njezina suvereniteta.

Među gostima na ovom svečanome skupu bila je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. (Foto: Hina)