Izbornik

Svečano Savjetovanje programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske

Svečano Savjetovanje programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske

U Zagrebu je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 19. prosinca 2023. održano svečano Savjetovanje programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Savjetovanju su prisustvovale brojne delegacije iz gradova i općina diljem Hrvatske uključene u program “Gradovi i općine – prijatelji djece”, uzvanici i gosti. Okupljene je ispred organizatora Savjetovanja, Saveza DND Hrvatske, pozdravila predsjednica Saveza, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić. Nakon toga, u ime institucija iz kojih dolaze uvodne pozdravne govore održale su Marijana Šalinović, voditeljica programa za praćenje prava djece UNICEF-a u Hrvatskoj, Davorka Osmak Franjić, savjetnica pravobraniteljice za djecu, mr.sc. Katarina Milković iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba te Ivana Agabekov, viša stručna savjetnica iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje u okviru programa “Sudjelovanje djece na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini” podržava rad Dječjih vijeća i foruma Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Glavna tema ovogodišnjeg Savjetovanja bila je sudjelovanje djece u izradi, konzultacijama i donošenju dokumenata i odluka za djecu na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i EU razini. Panel je otvoren temom primjene nove metodologije programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i predstavljanjem strateških ciljeva partnera u Središnjem koordinacijskom odboru „Gradovi i općine-prijatelji djece“, koje su predstavile dr. sc. Arijana Mataga Tintor kao jedna od stručnih suradnika na novoj metodologiji i Mladenka Majerić kao voditeljica strateškog planiranja. Prof.dr.sc. Ivana Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu sudionicima savjetovanja predstavila je dokument Procedure (smjernice) za uključivanje djece u razvoj i donošenje javnih dokumenata na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, koji je proizašao iz analize relevantnih aspekata dječje participacije u Hrvatskoj, u čemu je doprinos dao i Ured pravobraniteljice za djecu ispunjavanjem opsežnog upitnika o načinu rada Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Uslijedila je panel rasprava u kojoj su aktivno sudjelovala djeca i odrasli nositelji vlasti. Tako su o iskustvu ostvarivanja prava na sudjelovanje/participaciju govorila djeca koja u svojim zajednicama aktivno sudjeluju: Matea Juričić, dječja gradonačelnica iz Svete Nedelje, Lana Golubovič, dječja gradonačelnica iz Opatije te Jan Biškup, član Dječjeg vijeća Velike Gorice. Na panelu su sudjelovali i Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje i saborski zastupnik, Kristina Đukić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije, Darko Bekić, predsjednik Gradskog vijeća Velike Gorice te saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec.

Nakon panela uslijedio je svečani dio Savjetovanja na kojem su dodijeljena priznanja gradovima i općinama za Naj-akcije provedene u 2023. godini. Na samom kraju svečanog dijela dodijeljen je status „Općina – Prijatelj djece“ općinama Petrijanec, Štrigovi i Velikoj.

Više informacija o svečanom savjetovanju možete naći ovdje: https://savez-dnd.hr/status-prijatelj-djece-dodijeljen-opcinama-strigovi-petrijanecu-i-velikoj/

(fotograf: Mirko Cvjetko)