Izbornik

U Pragu održana međunarodna konferencija i skupština OMEP-a

U Pragu održana međunarodna konferencija i skupština OMEP-a

Međunarodna konferencija “Aktualni uvjeti u odgoju i obrazovanju u ranom djetinjstvu – temelj održive budućnosti” (Current Conditions in Early Childhood Education – the Basis for a Sustainable Future) i godišnja skupština OMEP-a održane su u Pragu od 25. do 29. lipnja 2018. OMEP (Organisation Mondiale pour l’Education Préscolaire) je međunarodna, nevladina i neprofitna organizacija koja se bavi svim aspektima odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu. Ovim skupom OMEP je ujedno obilježio i 70 godina svoga djelovanja, na što se posebice osvrnula Audrey Curtis, bivša predsjednica OMEP-a, na otvaranju konferencije. Konferencija je okupila predstavnike iz oko pedeset zemalja: odgojitelje, učitelje, stručne suradnike, ravnatelje, znanstvenike, studente, donositelje obrazovnih politika na nacionalnoj i lokalnoj razini te druge stručnjake s područja dječjeg razvoja i kvalitete života u ranom djetinjstvu.

Konferencija se fokusirala na inkluzivno obrazovanje, podršku obitelji i učenje kroz igru. Plenarni izlagači dali su svoje viđenje uloge i značenja ranog obrazovanja. O važnosti ranog obrazovanja izlagala je Ingrid Engdahl, profesorica sa Sveučilišta u Stockholmu; o utjecaju okruženja na kvalitetu ranog odgoja i obrazovanja Patricia Monica Sarle, profesorica sa Sveučilišta u Buenos Airesu; o važnosti učenja kroz igru Kathy Sylva, profesorica sa Sveučilišta u Oxfordu te o predškolskom obrazovanju u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju Ondrej Kaščak, policy stručnjak iz područja obrazovne politike u Češkoj i Branislav Pulpa, voditelj Slovačke udruge za odgoj djece u ranom djetinjstvu (Slovak Association for Early Childhood Education) i predvoditelj kurikularne reforme predškolskog odgoja i obrazovanja u Slovačkoj.

Konferencija je bila organizirana kroz usmena izlaganja, simpozije i poster prezentacije. Na konferenciji je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj.