Izbornik

Učenici OŠ “Braća Ribar” iz Siska posjetili pravobraniteljicu

Učenici OŠ “Braća Ribar” iz Siska posjetili pravobraniteljicu

U Malu kuću dječjih prava 20. travnja 2022. u posjet su došli učenici 5. razreda Osnovne škole “Braća Ribar” iz Siska, kako bi se upoznali s radom pravobraniteljice za djecu. Bilo je to 12 učenika koji pohađaju nastavu građanskog odgoja, a u posjet ih je dovela pedagoginja Gabrijela Kramarić Eid, koja vodi nastavu tog izvanškolskog programa u njihovoj školi.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević predstavila im je svoj Ured, objasnila koja je njezina uloga i kakve ovlasti ima pravobranitelj, a govorila je i o Mreži mladih savjetnika koji joj pomažu u radu. Zatim im je detaljnije predstavila UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta, grupe prava i četiri temeljna načela Konvencije.

Bila je to prilika da se kroz igru i grupni rad djeca potaknu na razmišljanje o dječjim pravima, o povezanosti prava i potreba djece, te o tome po čemu se prava razlikuju od dječjih želja. Ovu poticajnu igru s djecom je provela savjetnica pravobraniteljice Davorka Osmak Franjić. U raspravi su mali Siščani pokazali da imaju znanja o dječjim pravima i da rado i spremno propituju i neke izazovne teme u vezi s ljudskim pravima.

Zanimalo ih je i kako se postaje pravobraniteljicom za djecu, zatim, kako ona doznaje o kršenju prava djece i što sve može poduzeti u takvim situacijama.

Susret je bio i prilika da obavijeste pravobraniteljicu o tome što uče i rade u nastavi građanskog odgoja. Svi su pohvalili nastavu, koju u njihovoj grupi pohađa ukupno 16 učenika 5. i 6. razreda. Pandemija ih je prošle školske godine donekle omela u tome jer su se aktivnosti pretežno odvijale online, ali ova generacija jednoglasno potvrđuje da je nastava građanskog „super“ zato što imaju mogućnost jako puno razgovarati o važnim temama koje ih zanimaju. Pojedine teme obrađuju po nekoliko sati kroz prezentacije, izradu plakata i rasprave. Od tema koje su obrađivali istaknuli su dječja prava i problem lažnih vijesti u medijima. Ponekad se raspričaju, kažu, ali ti su im razgovori uvijek zanimljivi i poticajni, a mogu biti korisni i za razvoj samopouzdanja.

Pravobraniteljica ih je na rastanku zamolila da i svojim prijateljima u školi prenesu što su naučili o dječjim pravima, da im pokažu letke o pravobraniteljici i njezinoj Mreži mladih savjetnika i da im objasne kako se mogu javiti pravobraniteljici ako joj žele podnijeti neki prijedlog ili prijavu.