Izbornik

Učenici OŠ A. Cesarca iz Zagreba posjetili pravobraniteljicu

Učenici OŠ A. Cesarca iz Zagreba posjetili pravobraniteljicu

OS A.Cesarca malaU posjet pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić 26. studenoga 2015. došli su učenici Osnovne škole Augusta Cesarca u Zagrebu kako bi s njom razgovarali o zaštiti dječjih prava u Hrvatskoj. Njih 16 članovi su izvannastavne skupine “Građanski odgoj”, u sklopu koje se bave različitim temama iz područja ljudskih prava i demokratskog građanstva pod vodstvom svoje učiteljice Ljiljane Jambor. Učenici 6., 7. i 8. razreda pripremili su mnogo pitanja za pravobraniteljicu, sa zanimanjem su poslušali odgovore te su se i sami uključili u raspravu o pojedinim aktualnim temama.
Najviše ih je zanimalo javljaju li se pravobraniteljici i sama djeca ili to češće čine njihovi roditelji, koja dječja prava se najviše krše, jesu li česte pritužbe zbog nasilja nad djecom i među djecom, kome se sve djeca mogu obratiti u takvim situacijama i koliko vremena prođe dok nadležna tijela reagiraju radi zaštite djeteta. Pitali su pravobraniteljicu i što misli o tome kakve su mogućnosti organiziranja brige o djeci čiji roditelji veći dio dana provode na poslu, kako zaštititi dječja prava u medijima i na internetu, razgovarali su i o modi i odijevanju, slobodnom vremenu djece i mnogim drugim temama. Izrazili su i želju da pozovu pravobraniteljicu u svoju školu kako bi ondje svim učenicima govorila o zaštiti dječjih prava i ulozi pravobraniteljice za djecu. Poklonili su joj monografiju o svojoj školi i učenički poster koji na vrlo zanimljiv način, uz ilustracije i kratak opis, predstavlja temeljna prava iz Konvencije o pravima djeteta.

OS A.Cesarca vecaNakon razgovora djeca su razgledala izložbu radova učenika Škole likovnih umjetnosti Split “Poznajem i poštujem dječja prava” u Maloj kući dječjih prava i upisala se u knjigu dojmova.