Izbornik

UNICEF opremio zatvorske prostorije za posjete djece roditeljima

UNICEF opremio zatvorske prostorije za posjete djece roditeljima

u prostoriji za djecuZahvaljujući UNICEF-ovoj donaciji prostorije za susrete djece s roditeljima u 21 zatvoru i kaznionici u Hrvatskoj opremljene su igračkama, slikovnicama, bojankama, društvenim igrama, namještajem i drugom opremom. Donacija je rezultat suradnje Ministarstva pravosuđa i UNICEF-a na prilagođavanju zatvorskih prostora što kvalitetnijem boravku djece za vrijeme posjeta roditeljima na odsluženju kazne. Na konferenciji za novinare u zagrebačkom zatvoru zamjenici ministra pravosuđa Sandri Artuković Kunšt donaciju je, u prisutnosti pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, simbolično uručila predstojnica Ureda UNICEF-a, v.d. Đurđica Ivković.

 

Prema podacima Ministarstva pravosuđa tijekom 2012. godine na izdržavanju kazne odnosno odgojne mjere bilo je 1205 očeva koji imaju 2197 malodobne djece te 69 majki s 141 malodobnim djetetom. Tijekom 2012. godine zabilježena su 6273 posjeta malodobne djece 1901 zatvoreniku te 635 posjeta malodobne djece 280 zatvorenica. Istraživanja pokazuju da djeca puno spremnije posjećuju roditelja u zatvoru ako postoji poseban prostor za djecu. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt naglasila je da zatvori i kaznionice ne smiju biti prostor u kojima će se djeca zatvorenika osjećati nelagodno.

“Znajući koliko je djeci roditelja lišenih slobode teško u životu i koliko u odnosu na drugu djecu mogu imati poteškoća u školi i u okruženju koje ih ne razumije i ne prihvaća, nastojali smo njihove posjete roditeljima učiniti humanijim i toplijim”, istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, v.d. Đurđica Ivković. Dodala je kako će se suradnja UNICEF-a i Ministarstva pravosuđa nastaviti edukacijom stručnjaka u pravosudnom sustavu koji rade s djecom žrtvama i svjedocima.

Pravobraniteljica Mila Jelavić rekla je kako nijedno dijete čija su prava narušena, u ovom slučaju životnim okolnostima na koje ono ne može utjecati, ne smije biti isključeno i diskriminirano. „Boravak roditelja u zatvoru utječe na dijete i njegov razvoj. To razdoblje odrastanja dužni smo im olakšati pružanjem podrške djeci i roditeljima i prilagodbom sustava djeci kako ne bismo u budućnosti plaćali cijenu propusta. Humaniziranje prostora u kojima se djeca i roditelji susreću i mogu održavati i izgrađivati svoj odnos jedan je od načina podrške za koji se zalažemo od 2006. godine, a to je i standard razvijenih EU zemalja”, zaključila je. Također je istaknula da su susreti s djecom korisni i roditeljima na odsluženju kazne jer tako zadržavaju vezu s najužom obitelji i olakšana im je rehabilitacija i socijalizacija nakon izlaska iz zatvora. (Foto: www.unicef.hr)