Izbornik

11. Festival prava djece – Mali festival za velike teme

11. Festival prava djece – Mali festival za velike teme

Od 16. listopada do 8. studenoga 2019. u ukupno 22 grada u Hrvatskoj održava se 11. po redu Festival prava djece koji u fokus stavlja prava djece na upravo njima usmjerene i prilagođene kvalitetne medijske sadržaje. Festival je inkluzivan, što znači da su sve projekcije prilagođene i djeci s oštećenjem vida ili sluha.

Ovogodišnji Festival prava djece počeo je debatnom projekcijom filma PewPewPew za učenike nekoliko zagrebačkih srednjih škola 16. listopada u zagrebačkom kinu Tuškanac. Nakon filma koji kritički progovara o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade, raspravu sa srednjoškolcima moderirala je direktorica programa Festivala prava djece Katarina Ivče Farnell, a u raspravi su sudjelovale psihologinje Mirna Čagalj Farkaš iz Hrabrog telefona i ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica Sanda Puljiz Vidović.

O mnogim drugim aktualnim temama iz života djece i mladih govore i drugi filmovi koji će se prikazati na festivalu čija je ovogodišnja krilatica: “Mali festival za velike teme!”. Uz filmove za djecu i obiteljske filmove, na festivalu se prikazuju i filmovi čiji su autori djeca  i mladi koji se bave filmom u školskim i filmskim družinama i filmskim klubovima, organiziraju se radionice o filmu, stručne rasprave i filmske tribine.

Organizator ovoga festivala je Udruga za promicanje jednakih mogućnosti Alternator, a partneri su Ured UNICEFa za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez i Blitz Cinestar d.o.o.  

Inkluzivnost je od početka jedna od ključnih značajki ovog festivala, koji je i dalje jedini u potpunosti inkluzivni filmski festival u Hrvatskoj. Toj temi posvećen je i stručni panel “Pristup i dostupnost kulturi – Kako omogućiti dostupnost audiovizualnih sadržaja djeci i odraslima sa senzornim oštećenjima?”, koji će se održati 24. listopada u Kući Europe u Zagrebu.

Ured pravobraniteljice za djecu surađuje u organizaciji festivala od njegova pokretanja te, među ostalim, sudjeluje u izboru dječjih filmskih radova koji se prikazuju na organiziranim projekcijama za učenike u dvadesetak gradova.

U povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, u programskoj knjižici ovogodišnjeg Festivala prava djece objavljeno je uvodno obraćanje pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević. U njemu ona podsjeća na glavne grupe prava i načela zaštite prava djece, kao i obveze koje su države preuzele prihvaćajući Konvenciju. Osvrnula se i na obvezu države da potiče stvaranje kulturnih, umjetničkih i rekreativnih sadržaja za djecu, kao i da stvara uvjete za jednak pristup svakog djeteta takvim sadržajima.

“Iako kod nas postoji ponuda različitih zabavnih, rekreativnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja za djecu, mnogo je djece kojima su oni gotovo nedostupni. Ovaj je festival poticajan za djecu, roditelje i učitelje, ali i za cijelo društvo – jer nas uporno podsjeća da djeci moramo osigurati odgovarajuće kulturne sadržaje i pobrinuti se da oni budu dostupni svakome djetetu. Film može služiti djeci – kao podrška, kao utjeha ili kao njihov glasnik koji će prenijeti važne poruke djece svijetu odraslih”, poruka je pravobraniteljice.

Festival nudi niz raznovrsnih besplatnih sadržaja za djecu i mlade te završava 8. studenoga.